Acusen els amos de Petromiralles de desviar diners cap a Andorra

L’Audiència Nacional espanyola inicia la vista per un frau valorat en 147 milions

Agents de la Guàrdia Civil en un registre a la seu de la petrolera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència Nacional espanyola jutja des d'aquest dilluns els propietaris de Petromiralles, Josep Maria i Pere Torrens, per un presumpte frau de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) en gasolineres en què s’haurien desviat fons a Andorra, segons informa una agència de notícies. El delicte va ocórrer a Catalunya entre 2011 i 2013 i està valorat en una mica més de 147 milions d’euros.

La Fiscalia de l’Audiència Nacional demana per a tots dos 18 anys de presó per tres suposats delictes contra la Hisenda Pública, falsedat en document mercantil, maquinació del preu de les coses i blanqueig de capitals. A aquesta petició de condemna se li sumarien 18 mesos de presó en el cas de Josep Maria Torrens, que en el seu moment també va ser alcalde de Santa Maria de Miralles (Barcelona), per un delicte de tinença il·lícita d’armes.

Les perquisicions van començar el 2012, quan la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va iniciar una recerca sobre la possible existència d’una organització criminal que estaria cometent un important frau fiscal a través d’empreses pantalla. En concret, consistiria en la “falta de liquidació dels impostos que l’activitat de distribució de productes petrolífers genera, falsificant per a això les seves declaracions tributàries”.

Josep Maria i Pere Torrens haurien estat els principals beneficiaris “d’un entramat empresarial creat expressament per a aconseguir l'obtenció de productes petrolífers a un preu sensiblement inferior al de mercat”. Es tracta d'una estratègia “plenament conscient, dissenyada i duta a terme pels responsables de Petromiralles”.

Per fer-se amb els guanys il·lícits, l’organització s’hauria servit de retirades de diners en efectiu realitzades pels testaferros amb una periodicitat de “dos o tres vegades per setmana”, desviant aquests fons a comptes de Hong Kong i Andorra.

ASCENS I CAIGUDA D'UNA BENZINERA

Des dels inicis el 1967 amb una benzinera instal·lada al petit poble de Santa Maria de Miralles, de poc menys de 200 habitants i ubicat a la província de Barcelona, fins a la facturació de 1.500 milions d’euros anuals, la creació d’un conglomerat d’empreses i ser una de les companyies més importants del sector, Petromiralles va viure des de 1995 un creixement exponencial basat en una estratègia de preus baixos i expansió constant. El somni acabaria el 2013 quan el seu propietari, Josep Maria Torrens, que arribaria a ser batlle del municipi, va ser detingut per la Guàrdia Civil.

tracking