x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Nou codi de circulació

El nou Codi de Circulació multarà per no apagar el motor a l'aparcar

La sanció serà de 60 euros i contempla supòsits com ficar combustible o carregar sistemes elèctrics amb els llums encesos
Un agent es disposa a sancionar un vehicle.

Un agent es disposa a sancionar un vehicle.

Un agent es disposa a sancionar un vehicle.

Fernando Galindo
Actualitzada 12/09/2021 a les 11:16
L’annex de sancions que disposa el nou Codi de Circulació contempla quasi tots els escenaris que es poden donar a les carreteres i vies urbanes del Principat, i fins i tot aquelles inversemblants o que difícilment poden arribar a succeir. Entre elles, moltes novetats relacionades amb un ús més eficient dels vehicles i una circulació més segura i respectuosa amb els sorolls i l’entorn natural.

D’aquesta manera, una de les novetats més curioses és aquella que interpreta que es fa un ús no responsable dels vehicles quan s’estaciona i es deixa el motor en marxa durant més de dos minuts. Aquesta circumstància passa a ser una infracció considerada lleu i penada amb 60 euros. Tot i que, i aquesta també és una novetat, si es realitza el pagament de manera ràpida i dintre dels terminis establerts es redueix un 50% la multa. Aquest pagament, però, elimina la possibilitat de recórrer la sanció. Dita infracció per no aturar el motor també se sancionarà si es fa quan es recarrega el vehicle, siga amb combustible convencional o a través dels sistemes elèctrics. També se sanciona l’estacionament als túnels o altres llocs tancats sense apagar el motor i sense activar l’enllumenat de posició.

Amb relació als sorolls i al respecte per l’entorn, el Codi també sancionarà, en aquest cas com a una infracció greu i penada amb 200 euros, circular amb vehicles que emeten gasos, sorolls i altres contaminants per sobre dels reglamentàriament establerts. Una circumstància que afecta especialment les motocicletes en relació amb el soroll serà la sanció establerta per a aquells conductors que circulin forçant les marxes i amb sorolls molestos. Aquesta infracció també serà de caràcter lleu, però la multa serà de 100 euros.

Per últim, una de les sancions específiques del país pel seu curt marge és la que delimita en 15 dies el temps màxim en què un vehicle pot estar estacionat al mateix lloc de la via pública. La infracció és lleu i comporta una multa de 60 euros. De manera general, l’estacionament en zones no habilitades està penat amb 120 euros, tret de fer-ho en túnels, canvis de rasant o llocs que suposin un perill, que serà sancionat amb 300 euros.

MÉS

-Avançaments segurs
El Codi contempla fins a 25 supòsits que comporten una sanció de 200 euros per una infracció greu en cas d’avançaments que suposin perill, com canvis de rasant i maniobres arriscades.


-Llums i clàxons

No fer-ne ús o fer-ne un ús indegut serà sancionat amb 60 euros. Es tracta de casos com ara fer sonar els senyals acústics a la nit fora dels motius legalment previstos.

-Sanció per a vianants
La seguretat també és cosa dels vianants. Així, creuar un pas de vianants amb el semàfor en vermell comporta una multa de 120 euros i també creuar la calçada de forma imprudent (60 euros).

-Inhibidors de radars
La multa més elevada que contempla el Codi són els inhibidors de radars. És una infracció considerada molt greu, penada amb 1.500 euros i que pot suposar la suspensió del permís de conduir.
 
ESPANYA TAMBÉ PREPARA CANVIS
El Congrés dels Diputats de l’Estat espanyol tramita en període d’esmenes una reforma de la Llei del Trànsit que establirà noves sancions. També contemplarà multar per no apagar el motor a l’estacionar, en aquest cas amb 100 euros, o dur inhibidors de radars, amb una multa de 500 euros. La regulació també preveu eliminar el marge de 20 km/h per sobre del límit de velocitat per adelantar en carreteres convencionals. No obstant això, en el tràmit d’esmenes Ciutadans ha proposat mantenir el marge. Es preveu que aquest setembre es pugui dur al ple la reforma de la norma.
Etiquetes
Veure’n més
47
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts