Més indicis de les pràctiques mafioses de Gao Ping

La fiscalia aporta el contingut d'escoltes telefòniques a Espanya que recullen fets que apunten a delictes de coaccions, extorsió, immigració il·legal o prostitució

Seu de la JustíciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La fiscalia ha demanat al Tribunal de Corts que incorpori a la causa del cas Gao Ping, la primera del cas BPA, informació rebuda des d'Espanya que recull nous indicis que revelen que els diners de l'empresari xinès poden provenir d'activitats mafioses. El ministeri públic aporta la resolució de l'Audiència Nacional que confirma que el contingut d'unes escoltes telefòniques revela fets que "aparentement presenten caracters de delictes d'amenaces, coaccions, extorsió, immigració il·legal, contra els drets dels treballadors, prostitució i contra la propietat intel·lectual i industrial". El tribunal espanyol determina que aquesta documentació ha de formar part del procediment que se segueix contra Gao Ping que remarca té més de 42.000 folis amb una instrucció que ha durat més d'11 anys i que ha comportat la pràctica de moltes diligències de les que es desprenen "múltiples indicis" que es complementen uns amb altres i "encara que puguin no ser definitius o inequívocs en aquest moment si són indiciaris de la comissió dels delictes expressats", recull la resolució que accepta el recurs d'apel·lació que havia presentat la fiscalia espanyola perquè les escoltes s'incorporin a la causa que se segueix al país veí.

Els magistrats espanyols afirmen que existeixen indicis de delicte per les declaracions d'una testimoni protegida que parla de les amenaces que ha rebut, de les converses de les quals es desprèn que ha estat retinguda contra la seva voluntat, altres de les que es desprèn "que l'organització investigada se serveix de la mafia per cobrar deutes o s'insinua aquesta possibilitat per aconseguir que determinades persones paguin suposats deutes". I hi afegeixen que altres converses revelen que "en establiments comercials de l'organització investigada hi ha treballadors sense documentació i en situació irregular a Espanya als quals els hi diuen que no vagin a treballar quan hi ha inspeccions o que es canviïn la documentació uns per d'altres en el cas d'un accident laboral". I en unes altres escoltes quedaria clar que en establiments de l'organització "es practica la prostitució en parlar d'habitacions reformades d'empleats d'un restaurant, de que es col·locaran unes quantes empleades a la planta de dalt i que si pugen d'amagat no hi haurà problemes".

Arrencar peus i mans

Unes de les escoltes telefòniques són converses de Gao Ping del 2012 amb empleats seus on es parla d'apallissar, arrencar els peus i les mans a persones a les quals es reclamen diners i d'estendre les agressions als seus familiars si no fan l'entrega dels diners. En concret en una transcripció corresponent al 24 de març Gao Ping encarrega a un empleat "que s'organitzi, per venjar-se i donar-li una pallissa" i en una altra frase s'afirma "trucar a la màfia i que s'encarregui la màfia d'aquest tema". La reclamació es fa perquè el 2010 un home va informar l'empresari xinès que havia deixat 50.000 renminbi a un altre per invertir en borsa i que no li havia tornat i informa a Gao Ping que la persona considerada deutora té un bar en Barcelona. La fiscalia considera que aquestes manifestacions poden constituir delcites d'amenaces, coaccions i extorsió.

Els fets relatius a la immigració il·legal i als drets dels treballadors a territori espanyol es dedueixen de les converses del 2012 on s'afirma que s'han reformat habitacions en la planta superior d'un restaurant i s'afirma que si les empleades pugen "amagades a les habitacions, no causarà problemes". En una altra escolta una empleada dels negocis de Gao Ping alerta que hi ha un inspector de treball demanant les hores que fa el personal i que tothom està donat d'alta només mitja jornada i tem que es descobreixi. En una altra trucada es parla de la presència de cotxes de policia a una botiga per comprovar la documentació dels empleats i en la següent un responsable del negoci assegura que "ja s'han marxat els treballadors que no estan donats d'alta en l'empresa". Il·legalitats similars es desprenen d'una trucada del gener del 2012 on es diu que hi ha hagut una inspecció del ministeri de Treball a Mercachina i es dona l'ordre que els il·legals marxin o s'amaguin i d'una altra on s'informa que un treballador il·legal s'ha caigut i té una lesió que sembla greu i que el cuiner no vol deixar la seva tarjeta sanitària perquè el portin a l'hospital. Les instruccions que es donen és que el ferit no digui que s'ha fet mal treballant.

La resolució de l'Audiència Nacional d'Espanya destaca que hi ha fets relatius a la prostitució perquè la fiscalia denunciava que hi havia investigats en la causa socis de clubs que "són llocs de reunió de diferents bandes que pertanyen al crim organitzat xinès, en els quals es vendrien drogues i s'exerciria la prostitució i el joc il·legal". I es parla d'un restaurant com "un punt important de reunió de ciutadans xinesos que compren i consumeixen substàncies estupefaents, així com d'activitats vinculades a la prostitució" i en un altre on s'utilitzaria una planta "per al que anomenen massatges, encobrint un delicte de prostitució". La mateixa activitat que es considera es podria practicar en un karaoke de la ciutat de Leganés "on es va trobar una habitació amb diversos empresaris xinesos acompanyats de dones joves d'origen xinès".

Finalment, la fiscalia espanyola denuncia que diners trets físicament del territori veí o enviats fora del país "també tindrien origen en activitats del crim organitzat vinculades a delictes contra la propietat intel·lectual o industrial".

tracking