REUNIÓ PÚBLICA PLATAFORMA CIUTADANA

La plataforma 'anti Grifols' estudia denunciar el pacte de socis

L'impulsor, Enric Dolsa ha reclamat un referèndum i considera que el laboratori és un perill per la salut

Els participants a la reunió d'aquest vespre sobre el laboratori de Grifols

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Ciutadana al dret a la informació referent a la instal·lació d'un laboratori BSL3 a Ordino que s'ha reunit aquest vespre, ha comptat amb la participació de la consellera general no adscrita CarineMontaner; el professor i expert francèsBernardlaScola; l'advocada francesa MaîtreVirginieDe Arujo; així com l'exrectora de la UABMargaritaArboix; el catedràtic del departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB José Aguilera; el conseller al comú i empresari Enric Dolsa i ElisaMuxella, biòloga i farmacèutica presidenta de l'Institut de Drets Humans d'Andorra, actuant en representació del moviment ciutadàAD.HOC.

CarineMontanerhaestat la sisena a intervenir després de diversos experts i catedràtics i l'impulsor de la plataforma, Enric Dolsa.Montanerha dit que considera molt arriscada la cessió d'un terreny a Grifols que suposa una dimensió de cinc vegades el camp del Barça i considera que és un greuge comparatiu amb altres empreses. Ha afegit que li preocupa molt el pacte de socis perquè s'ha signat amb errors "hi ha contradiccions i com a representants no podem deixar passar aquest tipus de coses" i ha afegit "crec que hi ha negligències per part del govern. Si Grifols no ve per un tema fiscal, per quin motiu ve? Hi ha un motiu molt concret i aquesta és la gran pregunta que ens hem de fer". La consellera ha afirmat que està estudiant accions legals perquè "hi ha una clàusula que preocupa molt que és la compra de l'empresa si el laboratori no pot exercir la seva activitat. Això vol dir que govern haurà de comprar aquesta empresa totalment i gràcies al Partit Socialdemòcrata es torna a negociar aquesta clàusula, però no sabem fins on s'ha arribat".

Abans de la intervenció de la consellera general no adscrita, el conseller al comú i empresari Enric Dolsa, ja ha advertit que únicament amb l'anunci ja s'han perdut oportunitats immobiliàries i ha revelat l'origen de la plataforma. ElisaMuxellaha plantejat els seus dubtes envers el projecte, emfatitzant que "comença en un pacte de socis gens clar" i ha afirmat que un laboratori de seguretat 3 implica "que els perills per la salut pública són més elevats" i que "si tenim un laboratori amb aquest nivell de perillositat important, vol dir que hi ha d'haver moltes normes per les instal·lacions, per al personal investigador, per l'estabulari, els residus, el transport,etci quin cost té tot això?"Muxellatambé ha criticat que es comenci per un tipus de laboratori com aquest a la parròquia d'Ordino quan "és una reserva de la biosfera.Sortenyés el nucli central, i hi ha zones de transició. Aquest laboratori està en una d'elles".

També ha parlat l'expertBernardLaScolaque ha explicat que l'Agència Europea de Medicamentspodria fer el seguiment sobre la seguretat del centre, i ha afegit que "el risc 0 no existeix". La doctoraMargaritaArboixha fet una explicació sobre com treballen les agències del medicament quan s'ocupen de l'avaluació dels medicaments i analitzen el dossier que entrega una companyia. Alhora ha defensat que "Andorra ha de tenir aspiracions a fer recerca, però seria bo que fos pública, la relaciópublicoprivada em sembla un element molt important per avançar el país. Que el Govern inverteixi en recerca pública seria molt convenient".Arboixha opinat que Grifols segurament "donarà prestigi al país, si fan una descoberta témolta expansió als mitjans". Però així mateix també ha valorat que "amb les condicions del Govern a Grifols;Roche, Pfizer o Novartis també s'haurien apuntat i haurien vingut a Andorra. Jo ho hauria fet si en formés part d'alguna d'elles" i ha afegit que "si continueu regalant terreny, segur que en vindran més".

Peldoctor José Aguilera, els esforços d'Andorra s'haurien de concentrar en el medi ambient "Andorrahauria de tenirdocènciai recerca a la universitat com moltes altres,sinóno és una universitat, és un 'college'". I ha apostat per l'existència al país de centres de recerca modestos però diversificats i buscar sinergies amb altres centres de recerca.

Per la seva banda, Enric Dolsa ha afirmat que "el contracte ja estàen mansde juristes i una vegada tinguin el veredicte amb la gent que formem la plataforma decidiremquehem de fer." Així mateix ha dit que "per mi el que pesa no és l'economia perquè l'estat no hi guanyi res i només posi diners i canvi plans d'urbanisme, a mi el que em preocupa és que aquest laboratori és un perill per la salut" i ha reclamat unreferèndumperquè sigui la població qui decideixi.

tracking