Gili va marxar per la política comunal del PS

Gili explica que la seva visió sobre la gestió dels comuns ha canviat i demana als companys del Consell que tinguin més en compte les corporacions

Rosa Gili al costat de Gerard Alís, Pere López i Roger Padreny celebrant la victòria a Escaldes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La realitat dels comuns es veu molt diferent des de la cadira de cònsol que no pas des de l’escó del Consell General. El canvi de càrrec de l’actual cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, li ha donat una altra perspectiva de la gestió comunal, fins al punt d’acabar trencant amb el partit amb el qual es va presentar a les eleccions. En la seva primera entrevista després de deixar el PS, Gili explica al Diari que entrar al comú després d’haver estat molts anys com a parlamentària li ha permès adonar-se que “al Consell es legisla sense conèixer la realitat comunal”. “És evident que quan estàs en un lloc et costa posar-te a la pell d’un altre i és veritat que jo quan arribo aquí descobreixo com és un comú, veig coses que no les sabia, i aprofito per dir que sovint el Consell i el Govern plantegen lleis i les negocien entre ells sense tenir en compte els comuns i després aquestes lleis no es poden aplicar”, va exposar. “He notat una falta molt important de diàleg i de consciència del que és un comú. I parlo per mi i m’atreveixo a dir que per tots els consellers”.

Gili no va voler entrar en la polèmica sobre els motius de la seva marxa però no va amagar que ha trobat a faltar cert suport per part dels ja excompanys de partit que estan en política nacional. L’opinió de l’escaldenca respecte a la funció dels comuns “s’ha complementat” i es distancia de la visió defensada pels socialdemòcrates. “Qui no canvia d’opinió crec que s’equivoca”, va considerar Gili argumentant que “si creus una cosa i després veus que no és ben bé igual, la canvies”. En aquest sentit, explicava que “per a mi els comuns eren... però més enllà del que jo pensés, que era que hi havia coses que es podien canviar, el cert és que el marc institucional és el que és i penso que això obliga a parlar amb els comuns quan les lleis els impliquen perquè sinó s’aproven coses incoherents i fins i tot inaplicables”.

IRRECONDUÏBLE

La política independent va assegurar que “l’activitat al comú és molt intensa, tenim molts fronts oberts que t’absorbeixen moltíssim, i és molt difícil tenir una comunicació molt fluïda amb altres institucions perquè no tens temps, no perquè no vulguis, és que no pots”. En aquest sentit, va admetre que “potser ha faltat comunicació en alguns moments en certes qüestions per part de tothom”. En tot cas, la mandatària va reiterar que “la reflexió l’hauríem de fer de manera general i apel·lo a tots els meus companys del Consell, no només els del PS, perquè tinguin en compte la realitat comunal perquè si no, ens donem un cop de cap contra la paret perquè acabem fent coses que no són possibles”.

Per tot plegat, l’exsocialdemòcrata té clar que la decisió és irreconduïble. En referència a unes declaracions que va fer el primer secretari del PS, Gerard Alís, en què afirmava que no hi havia motius reals que justifiquessin la marxa de Gili i que es podia solucionar perquè no hi havia divergències ideològiques, la cònsol va respondre que “m’aprecio molt el Gerard i aquesta és la seva percepció, però és una decisió personal i a dia d’avui no ho comparteixo”. En tot cas, l’escaldenca va detallar que “a tothom del partit que m’ho ha demanat li he explicat els motius de la meva sortida i vull creure que ho han entès i que això no m’ha suposat cap enemistat”.

Sobre el seu futur polític, Rosa Gili va ser prudent i va indicar que parlar-ne és ara mateix “fer política virtual”. “Estic focalitzada amb el que tenim ara entre mans, amb molts reptes sobre la taula i el que menys em preocupa és això”, va afirmar. En aquesta línia va afegir que el seu objectiu és “que els projectes surtin, veure el feedback de la ciutadania i quan acabi el mandat hauré de fer reflexions, la primera si jo tinc ganes de continuar i també si tinc un equip al darrere que em vol acompanyar i si noto que la gent està contenta amb el que hem fet”. “Encara és d’hora”, va concloure.

UN PES IMPORTANT DINS DEL PARTIT

Rosa Gili era, sens dubte, un pes important dins les files socialdemòcrates. Des de feia temps sonava el seu nom per agafar el relleu al capdavant de la formació i va demostrar la seva vàlua imposant-se a Escaldes dues vegades: primer a les llistes territorials de les eleccions nacionals, i després guanyant les comunals. L’actual cònsol va recordar que “he treballat molt pel PS, vaig ser-hi en els moments més dolents del partit”, referint-se a la separació de Bartumeu. “Amb aquell PS m’hi vaig sentir molt bé, amb el d’ara, no tant”, va confessar.

tracking