Compres

Els comerciants demanen al Govern que exigeixi el pagament de l'IGI

Els comerciants demanen al Govern que exigeixi a la ciutadania que pagui l’impost de les compres fetes a l’estranger

Un gendarme inspecciona un vehicle a la duana francesa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La identitat fiscal d’Andorra i la diferència amb els mercats espanyols i francès tornen a estar d’actualitat després que l’ajuntament de la Seu hagi engegat una campanya per facilitar als comerços locals la gestió del tax free i així incentivar una activitat econòmica tocada com tantes altres per la pandèmia. En relació a aquest fet, les associacions de comerciants d’Andorra es debaten entre la lliure competència i la promoció de cada autoritat del seu propi comerç i la normalitat de la relació entre territoris veïns. No obstant, el que sí que demanen els comerciants andorrans al Govern és que faciliti la declaració de l’IGI a la duana per tal que aquelles compres fetes a l’estranger i subjectes a l’impost es facin efectives.

Així ho apunta Sònia Yebra, presidenta de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l'avinguda Meritxell, qui indica que “nosaltres amb Govern hem parlat que qualsevol compra que es faci fora i que hagi de pagar, quan entri a la duana que pagui l’IGI”, al temps que demana “que es faci la declaració de forma fàcil i ràpida per a facilitar les coses als clients”. Sobre la campanya engegada a la Seu, Yebra matisa que “cadascú fa les seves promocions i estratègies i amb això el que hem de fer els comerciants és la feina ben feta per a atendre al nostre client”.

Una qüestió sobre el tracte al client que comparteix la presidenta de l’Associació de Comerciants del carrer Riberaygua i Travessera, Rosa Pascuet. “El que hem d'intentar és donar un bon servei, atendre bé el client, ser bons en el que som i que el client esculli. Ha de prevaldre el servei que pot donar el comerç del teu entorn”, relata Pascuet. La seva posició, no obstant, dista quan es tracta del tax-free. “Des de fa 40 anys ens intercanviem el món comercial; els d’Andorra anem a la Seu al mercat, però els de la Seu pugen aquí. La gent compra a tot arreu. És lògic que es gasti fora d'Andorra quan estàs de vacances”, apunta.

Pel que fa a l’Associació de Comerciants del Centre Històric, Anna Cerezo indica respecte a la deducció de l’impost que “a nivell personal no és cap sorpresa. Ja es feia d’abans i crec que es continuarà fent. Hi ha botigues, per exemple a Lleida, que saben que soc d’Andorra i ja em feien al tax free abans”.

La campanya que ha engegat l’ajuntament de la Seu consisteix a popularitzar entre els comerciants locals l’exempció de l’impost per a persones extracomunitàries a través d’una aplicació mòbil que facilita els tràmits. La iniciativa està acompanyada de cartelleria per a promocionar-ho entre els seus clients.

En canvi, la percepció dels comerciants de la Seu ha estat freda. Rosa Vilanova, de l’Òptica Isern, explica que “el tax free l’hem fet sempre, però des de la campanya ens han passat uns fullets amb els codis QR i tot, però la gent no ho coneix o no ens ho demana”. En aquest sentit, el propietari de la Formatgeria Eugene “ens ho demanaven poc, però quan va sortir aquest plantejament i que sobre el paper és fàcil, ho havia sospesat. Ara suposo que a setembre ens ho plantejarem, ho mirarem bé, i si al final surt bé per al client, dons ho mirarem”.

D’altra banda, Ramon Ferrer, propietari de la joieria Casa Garxina, comenta sobre el tax free que “se’n van fent; encara hi ha molta gent que no ho sap, però hi ha gent que t’ho demana”. Aquest comerç, apunta a més, que en certes ocasions ajuda a les vendes. “Nosaltres també ho fem de vegades per a tancar una venda”, detalla. Però, el responsable de la joieria introdueix un matís: “El que fem nosaltres és que ho fem directament perquè el comprador es beneficiï del total de la venda. Les empreses operadores de tax free el que fan es tindre un marge”, explica.

CLAUS

1. Convenis per a evitar la doble imposició

França, Espanya i Andorra tenen convenis perquè els residents fiscals no paguin dues vegades. L’IGI al 4,5% permet beneficis respecte a IVA i TVA.

2. Govern estableix franges de pagaments

Un reglament de 2020 marca que una compra superior a 300 euros s’ha de declarar a la duana andorrana si s’ha beneficiat del retorn del tax free.

3. Descomptes en mercaderies, no en serveis

La doble imposició es donaria a l’entrar una mercaderia al país, així que només les coses materials exportables estan cobertes, no els serveis, com ara un dinar.

tracking