Cribratge massiu a les escoles a l'inici de curs

Els alumnes de tots els centres hauran de passar un test ràpid d’antígens a l’inici del curs

Cribratge a un estudiant de primària a l'inici del passat curs escolar.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Salut en coordinació amb el d’Educació han acordat que els estudiants de tots els centres escolars hauran de sotmetre’s a un test ràpid d’antígens a l’inici del curs. D’aquesta manera, es podrà conèixer amb exactitud el nivell de penetració de la pandèmia entre els més joves i implementar les restriccions escaients als recintes educatius per evitar els contagis de Covid. En cap cas des del Govern es preveu la possibilitat que les mesures arribin a ser més dures que les del curs passat. Per l’evolució de la pandèmia al país i pels alts nivells de vacunació, que a partir del mes vinent es començarà a administrar de forma voluntària als joves d’entre 12 i 15 anys. Ara bé, Salut no vol córrer cap risc i per això considera imprescindible saber el nivell de contagis derivat del retorn de les vacances, igual que es va fer l’any passat.

L’estratègia que s’està disse­nyant per al setembre és completament diferent a la del 2020. Per tres motius. En primer lloc, perquè el calendari establert per realitzar les proves no obligarà a alterar els plans de les famílies, ja que els tests serològics es faran un cop comenci el curs, l’endemà de la diada de Meritxell. En segon, perquè no se centralitzaran en stop labs, sinó que es realitzaran als mateixos centres educatius, la qual cosa simplificarà l’operativa. I, finalment, no està previst que es facin proves TMA. La planificació per a aquest curs és continuar amb els cribratges que es van començar a fer el desembre passat, primer als alumnes de batxillerat i FP i progressivament es va anar baixant l’edat fins als nou anys. Proves que van ser a càrrec de la Creu Roja, per la qual cosa s’està coordinant amb l’ONG la logística per a aquests curs. Precisament va ser arran de la reunió que el ministre de Salut, Martínez Benazet, va mantenir amb dos responsables de la Creu Roja per determinar els protocols de la iniciativa sanitària que Govern va conèixer l’afer del director de l’organització.

La mascareta

El resultat del cribratge determinarà si el ministeri que lidera Ester Vilarrubla podrà aconseguir el seu gran objectiu per al proper curs, que és que els estudiants no hagin de portar la mascareta a les aules. Com ho era el setembre passat, però va ser impossible per l’alt índex de contagis. L’obligació de fer classe amb mascareta, alumnes i professors, dificulta la pràctica pedagògica per impartir les matèries en tots els àmbits educatius, i és especialment negatiu quan es tracta dels alumnes que comencen a aprendre a llegir i escriure. La possibilitat de suavitzar les restriccions va més enllà de la mascareta i afectaria altres mesures amb l’objectiu de retornar per fases a la normalitat (sempre que les dades epidemiològiques ho permetin). És el tercer escenari amb què treballa el ministeri d’Educació. El primer, completament descartat, és que totes les classes s’impartissin online. El segon és el que es va viure el curs anterior: grups bombolla per aules, col·lectius estables als menjadors, la ventilació constant de les instal·lacions, els recorreguts interiors marcats i rentat de mans. La relaxació de qualsevol d’aquestes mesures significaria un pas més per deixar enrere l’era Covid.

tracking