dedicada a la gent gran d'andorra

El virus a la moneda, pel context i perquè Andorra el confina

El Govern justifica l’ús dels dibuixos del SARS-CoV-2 a la peça commemorativa

El virus a la moneda, pel context i perquè Andorra el confina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern considera totalment justificat l’ús de dibuixos del virus SARS-CoV-2, el culpable de la pandèmia de Covid-19, a la moneda de dos euros commemorativa dedicada a la gent gran que es va posar en circulació al juliol amb un tiratge de 70.000 unitats.

Segons el ministre de Finances, Eric Jover, en la resposta escrita a una pregunta parlamentària de la consellera general del grup socialdemòcrata Susanna Vela relativa a la nova emissió de monedes de col·lecció, el disseny seleccionat per retre homenatge a la gent gran del Principat per les conseqüències que han patit per la Covid-19 representa diferents elements. “El mateix virus deixa en evidència el context de l’homenatge, ja que més del 89% de les persones que han perdut la vida a conseqüència d’aquest virus tenien més de 65 anys”, s’indica a la resposta en què Jover afegeix que “cal remarcar que el mateix nom d’Andorra confina el virus, mostrant el compromís del país a prevenir la propagació del virus i a protegir els seus ciutadans”.

El ministre posa en relleu que també es representa un estetoscopi, “que destaca la lluita sanitària contra la pandèmia i tots els esforços assistencials que s’han fet per protegir la població i molt especialment el col·lectiu de més edat, per la seva fragilitat”. Finalment, respon Jover, “retrobem dues mans enllaçades, una que presenta signes del pas del temps i fa explícit el lema que encapçala la moneda: Cuidem la nostra gent gran”.

El també portaveu del Govern justifica dedicar la moneda als padrins en el fet que malgrat que la Covid-19 ha impactat transversalment en tota la societat, la gent gran ha estat tocada molt especialment per la pandèmia. “Pel que fa a l’impacte sanitari, cal dir que dels 129 morts en data 10-08-2021, més del 89% tenien més de 65 anys, una clara mostra que la nostra gent gran és qui ha patit de manera més contundent les conseqüències tràgiques d’aquesta pandèmia”, recorda el ministre de Finances. “Per si això no fos prou, aquest col·lectiu també ha patit mesures d’aïllament específiques, per exemple als centres sociosanitaris, amb l’objectiu de protegir-los però que al mateix temps han limitat dràsticament la seva socialització i els han fet sentir-se encara més sols”, afegeix Jover. “Per aquests motius el ministeri ha considerat plenament oportú de retre un més que merescut homenatge a la nostra gent gran”, finalitza.

El titular de Finances també explica a la resposta parlamentària a la pregunta del PS que un cop escollida la temàtica dels dissenys, es proposa a la casa de la moneda que encunya aquells anys els euros andorrans –ho fa un any França i l’altre Espanya– perquè el suggereixi dissenys. De manera complementària, des de fa anys, també es col·labora amb un escultor especialitzat en numismàtica. Un cop es disposa de les propostes de disseny, el ministeri selecciona el disseny que considera més adient. I l’escollit es presenta a les autoritats competents de la Comissió Europea perquè el validi.

La polèmica

Gent gran

Una de les dues monedes de dos euros commemorativa del 2021 es dedica als padrins amb el lema Cuidem la nostra gent gran.

Set virus a la peça

El disseny de la moneda incorpora els dibuixos de set coronavirus, que provoca forta polèmica a les xarxes socials arreu del món.

Pregunta del PS

La consellera general del PS Susanna Vela pregunta a l’executiu pel disseny de les monedes del 2021.

Resposta de govern

La resposta del ministre Eric Jover justifica els dibuixos pel context social i sanitari del moment i perquè el nom d’Andorra els confina.

tracking