denúncia interna a l'ONG

El Govern insta la Creu Roja a valorar accions judicials

El president i el vicepresident de l’entitat havien informat Benazet dels fets i es van reunir dimecres amb Pallarés i Milà per tractar l’afer

Treballadors de la Creu Roja.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern es va reunir dimecres amb el president de la Creu Roja, Josep Pol, i el vicepresident, David Fraissinet, per tractar l’afer del director de l’entitat, Jordi Fernández, acusat per diverses treballadores d’assetjament sexual. Segons ha pogut saber el Diari, l’executiu va instar els responsables de l’ONG a valorar la gravetat de les acusacions per si cal portar l’afer a la justícia. El Govern era coneixedor dels fets un dia abans de la reunió, que van presidir la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, i la secretària d’Estat, Teresa Milà, perquè l’entitat havia informat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, amb qui tenien una trobada per raons laborals.

A partir d’aquí, Afers Socials s’activa i es reuneixen amb els responsables de l’entitat per conèixer els fets. Les fonts properes a Govern consultades van indicar que la Creu Roja no els va donar detalls de les acusacions ni tampoc els van entregar cap documentació. Per això, l’executiu va traslladar a Pol i Fraissinet la necessitat de portar el cas a la justícia si, amb la informació de la qual disposen, tenen qualsevol dubte sobre l’actuació de Fernández per tal de protegir les treballadores.

El ministeri també va alertar el departament d’Igualtat dels fets per si alguna de les treballadores presentava formalment una denúncia. De moment, però, no en tenen constància.

Sobre la qüestió es va referir el cap de Govern, Xavier Espot, en declaracions als mitjans de comunicació, tot recordant que la Creu Roja “no és el Govern ni cap entitat pública”. “Cal ser suficientment curós amb fets d’aquesta presumpta gravetat per evitar que hi pugui haver una reiteració o una agreujament de la situació de les potencials víctimes”, va considerar el líder de l’executiu. En aquest sentit, va valorar positivament que s’hagi apartat Fernández del seu càrrec fins que s’aclareixin els fets, i va remarcar que “correspon a la Creu Roja i als seus òrgans de govern valorar si els fets denunciats tenen naturalesa delictivopenal, per tant en aquest cas ho hauran de posar en coneixement de la Fiscalia i paral·lelament o, en seguiment del que s’acabi decidint en seu judicial, hauran de prendre les decisions de caràcter definitiu que corresponguin respecte de la relació laboral d’aquest senyor”.

A través d’un comunicat, la Creu Roja va confirmar ahir al matí que havia rebut queixes per part de les treballadores, tal com havia avançat el Diari, i que en vista dels fets havia decidit “apartar provisionalment” el director de l’entitat. “Jordi Fernández ha presentat una sol·licitud d’excedència per motius personals i l’entitat està valorant si l’accepta o si emprèn altres accions”. L’ONG afegeix que ha actuat “de manera immediata” i que “deixa en mans de les instàncies competents la valoració dels fets”.

Claus

1 Treballadores denuncien Fernández

Diverses treballadores de la Creu Roja presenten una carta a la junta directiva acusant el director, Jordi Fernández, d’assetjament sexual.

2 Afers socials es reuneix amb la Creu Roja

Després de conèixer els fets, el ministeri d’Afers Socials es reuneix amb els responsables de l’entitat i els insta a valorar si cal portar el cas a la Fiscalia.

3 Cap denúncia al departament d’igualtat

El ministeri va alertar el departament d’Igualtat de la situació per si alguna treballadora denunciava els fets. De moment, però, no hi ha cap denúncia.

tracking