Les TMA i els tests d'antígens seran gratuïts mentre no baixin els casos

Salut ajorna el pagament de les proves per evitar que sigui un “fre” a cribrar-se

Una noia fent-se una TMA a l'espai habilitat a la plaça de braus.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tot i que a poc a poc les dades de la cinquena onada de la Covid van millorant, el Govern ha volgut ser previsor i ha decidit que, de moment, les TMA i els tests d’antígens seguiran sent gratuïts. Així es va resoldre ahir al consell de ministres, en què es va decidir posposar el pagament de les proves de detecció de la Covid-19 que estava previst que es fes efectiu a partir del 16 d’agost.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va apuntar que l’augment dels casos i les hospitalitzacions respecte al juny, així com l’arribada de la variant Delta, que és més transmissible –inclús entre les persones vacunades–, fan necessari “que la gent pugui fer-se proves per controlar el millor possible la pandèmia”. En aquest mateix sentit, Eric Jover, ministre de Finances i portaveu de l’executiu, va emfatitzar que volen evitar que “el cost sigui un fre per als ciutadans a l’hora de cribrar-se”.

Així doncs, l’executiu va optar per fer un pas enrere en una mesura que es va aprovar fa tres setmanes i que estipulava que els usuaris que volguessin fer-se una prova de Covid fora dels casos previstos pel ministeri –quan no hi hagués sospita mèdica o contacte amb un cas positiu– haurien de pagar 40 euros, en el cas de les TMA, i vuit euros per la prova ràpida d’antígens.

Aquest preu, segons va detallar Benazet, respon únicament al cost de les proves, de manera que quan es faci efectiva la mesura l’executiu no percebrà cap ingrés. L’objectiu és fomentar “l’ús responsable de les proves” i fer una gestió “rigorosa dels cabals públics”, va sentenciar el ministre Jover. El Govern, però, només ajorna la mesura i sí que caldrà pagar els tests un cop es “normalitzi” la situació, tal com va assenyalar Benazet.

Un cop més, Martínez Benazet va recordar que el cribratge és només una part de l’estratègia general per fer front al virus i que es complementa amb la campa­nya de vacunació.

tracking