La patronal i la Cambra treballen per pal·liar la falta de mà d'obra

La CEA vol formacions més àgils al servei d’Ocupació i la Cambra afirma que el problema és generalitzat i també afecta el comerç, l’hoteleria i la construcció

Un cambrer atenent un grup de clients en un restaurant del centre d'Andorra la Vella.F. GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La CEA i la Cambra de Comerç han començat a mobilitzar-se per tal de solucionar els problemes que està generant en diferents sectors la falta de mà d’obra qualificada. La restauració és un dels sectors més afectats per la manca de personal, tal com va publicar el Diari en l’edició d’ahir, però no és l’únic. Segons va explicar la directora de la Cambra, Pilar Escaler, “la problemàtica afecta també l’hoteleria, el comerç i la construcció”. Els empresaris ja han posat el Govern en coneixement de les dificultats que s’estan trobant i l’executiu s’ha compromès a reunir-se directament amb els sectors afectats per buscar solucions.

Malgrat que les accions a dur a terme no s’han concretat encara, el president de la CEA, Gerard Cadena, va remarcar ahir que ara cal trobar solucions a curt termini per tal que les empreses puguin funcionar durant l’estiu amb normalitat. Amb tot, va incidir que també és necessari fer una planificació a més llarg termini per tal que la situació no es repeteixi en altres moments de gran afluència de visitants al Principat, com ara la temporada d’hivern o l’estiu vinent. En aquest sentit, Cadena considera necessari ampliar i agilitzar les formacions que dona el servei d’Ocupació per tal que la gent sense feina pugui reciclar-se i donar resposta als sectors que estiguin més necessitats de mà d’obra. Coincidint amb la Cambra, Cadena també va apuntar que es tracta “d’una problemàtica amb moltes casuístiques diferents i que ha afectat diversos sectors del món del turisme”.

IMPLICACIÓ DEL GOVERN

La manca de mà d’obra qualificada es va començar a fer evident a l’inici de l’estiu. Els sectors més vinculats al turisme van ser els més afectats durant el moment més dur de la pandèmia, amb la totalitat o bona part de la plantilla en ERTO. La casuística va fer que molts dels treballadors que es van quedar sense feina o la van veure suspesa de forma temporal optessin per reinventar-se en altres professions menys lligades a l’afluència de visitants, més estables i fins i tot amb condicions menys dures. En alguns casos, el personal fins i tot va optar per deixar el país i tornar al seu lloc d’origen. Això ha provocat que quan les condicions epidemiològiques han permès reactivar el turisme, els sectors s’han trobat sense treballadors.

Segons els afectats, això està provocant que la qualitat del servei que ofereixen aquests establiments es vegi afectada, ja que els empleats es veuen obligats a augmentar el rendiment.

Segons les opinions recollides pel Diari, el servei d’Ocupació no dona resposta a les necessitats del sector malgrat que encara hi ha un nombre elevat de persones inscrites cercant feina. Per tot plegat, els sectors afectats han demanat ajuda al Govern per trobar solucions a curt termini. Segons el ministre portaveu, Eric Jover, el Govern és “plenament conscient de la problemàtica” i ja s’ha posat en marxa per conèixer exactament les inquietuds dels empresaris. El ministre també va recordar que tot i que les xifres d’inscrits al servei d’Ocupació ha baixat una mica i actualment se situa per sota del llindar de les 700 persones, “continua sent molt elevada”.

Amb tot, va remarcar que “això no significa que les persones que estan buscant feina tinguin les competències que necessiten els sectors afectats”. Així mateix, Jover va emfatitzar que “també tenim les quotes d’immigració obertes” com a alternativa per cercar personal qualificat fora del país. Els empresaris afectats, però, recorden que els elevats preus del lloguer també són un obstacle a l’hora de contractar gent de fora.

Amb tot, el ministre va deixar clar que posaran fil a l’agulla a través del grup de treball que liderarà el director de Turisme, Sergi Nadal, i en el qual també intervindran diferents ministeris “per trobar solucions al problema fent d’interlocutors directament amb els actors econòmics”.

tracking