Lloguers

Els propietaris eviten debatre la rendibilitat

El president dels propietaris vol garanties per a la inversió privada en pisos assequibles

Homs diu que l'Institut de l'Habitatge és per als amics del GovernFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’associació que agrupa als propietaris de béns immobles a Andorra (APBI), Artur Homs, va rebutjar ahir que la rendibilitat del sector pugui entrar en el debat públic sobre la regulació del mercat d’habitatges de lloguer. Homs va considerar que el procés d’amortització de les inversions en el context andorrà no permet, al seu parer, “regular les rendibilitats perquè no podem regular els preus de compra, ni els preus dels materials, ni regular que un propietari no té dret a obtenir un retorn de la seva inversió”.

Aquestes afirmacions d’Homs responen a la posició mantinguda pel Raonador del Ciutadà, Marc Vila Amigó, en una entrevista publicada pel Diari d’Andorra. El Raonador manté que cal afegir aquesta qüestió al debat sobre l’habitatge i considera que, a més d’una possible regulació, cal assumir que si el país necessita que els inversors privats col·laborin amb la iniciativa pública per fer pisos a preus assequibles cal garantir un retorn de la inversió d’entre el 2% i el 4%.

En aquest darrer punt coincideixen tant la posició del Raonador com la dels propietaris. En concret, Artur Homs indica que “si s’han de fer pisos de lloguer assequible estem d’acord que hi hagi regles de joc, es poden establir uns topalls, però en contrapartida ha d’haver-hi garanties”. El president de l’entitat de propietaris matisa que “un lloguer a un preu assequible no serà a preu de mercat, així que si la inversió l’assumeix el particular caldrà tenir factors que la facin atractiva i incentivar el mercat”. Entre aquestes garanties, les persones que tenen béns immobles demanen “garantia jurídica” i critiquen la regulació fiscal andorrana en el sector del lloguer i la protecció que la llei ofereix als inquilins, tot i els casos de destrosses als immobles i situacions d’impagaments.

Ambdós protagonistes també coincideixen que la iniciativa pública, ja siguin els comuns o el Govern a través del futur Institut de l’Habitatge, no tenen recursos per afrontar per si mateixos el problema de l’habitatge a Andorra. Envers aquest fet, Homs apunta que “les administracions no estan dissenyades per gestionar promocions d’habitatges i, a més, no tenen la capacitat financera per afrontar-ho”.

Pel que fa al factor tributari, el president de l’APBI assegura que “el sector del lloguer residencial és a Andorra inclús un pèl més elevat que, per exemple, a Espanya”, i considera que el país veí “tracta molt bé aquest sector”. D’altra banda, considera que les mesures engegades pel Govern des del 2019 només empenyen els inversors cap al mercat de luxe i de venda.

UNA QUEIXA COMUNA SOBRE ELS SALARIS BAIXOS

El Raonador del Ciutadà i el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Marc Vila i Artur Homs, respectivament, coincideixen a apuntar que un dels principals problemes del país és que els salaris no responen a les necessitats ni de les famílies ni de l’economia en general. “No pot ser que a Andorra el salari base sigui el que és; només es parla del sector dels pisos de lloguer, però el menjar és de mitjana un 30% o un 40% més car que, per exemple, a Espanya”, assegura el president dels propietaris. Una circumstància que pot provocar una davallada de la competitivitat d’Andorra davant d’altres economies de l’entorn del Principat, com ara Portugal i Espanya. En aquest sentit, el Raonador del Ciutadà critica que amb el salari i el preu de lloguer actual se’n ressenten altres aspectes com l’educació, la sanitat, l’oci o la cultura.

tracking