rEPORTATGE

De turístic a residencial

Uns apartaments a Llorts se salven del tancament per la regulació que permet el canvi d’ús i per l’aplicació de la normativa de l’any de construcció

Imatge aèria dels apartaments, ubicats a Llorts.apartaments fijat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una jubilació i diverses circumstàncies associades havien de concloure amb el tancament dels apartaments Fijat, ubicats a Llorts, a la parròquia d’Ordino. No obstant això, una nova visió i el suport de les mesures impulsades el 2019 pel Govern per atacar la problemàtica de l’habitatge a Andorra han propiciat que la parròquia tingui 13 apartaments per a lloguer residencial, a un preu assequible i en unes condicions dignes per als seus nous residents mitjançant un canvi d’ús.

“No va ser gens fàcil al principi i vam estar quasi un any de paperassa”, indiquen des de la propietat dels apartaments, però “una mica abans de la pandèmia i gràcies a les mesures vam poder fer el canvi d’ús”.

Una situació que exemplifica ben bé part dels problemes de l’habitatge que pateix el Principat. Al principi van topar amb la regulació del comú d’Ordino, la qual estableix de manera rigorosa que tots els habitatges que es construeixin han de tenir, almenys, 60 metres quadrats. En el cas dels apartaments Fijat, no arribaven per poc a aquesta mida. “Els tràmits amb el comú d’Ordino van ser durs perquè els nostres apartaments tenen 57,56 metres quadrats i per poc no podíem acollir-nos a la regulació dels 60 metres quadrats”, relaten. La legislació preveu aquesta mida perquè els habitatges disposin d’un espai digne per poder desenvolupar-hi la vida i, de pas, evitar la proliferació de pisos turístics a la parròquia.

No obstant això, dues iniciatives amb el mateix objectiu, la dels apartaments i la del comú d’Ordino, topaven i no hi podien donar solució. Aquí és on entra la regulació impulsada pel Govern el 2019. Per una banda, es va establir que els edificis, hotels o els habitatges que van escometre una reforma o un canvi d’ús per adaptar-se a l’ús residencial havien de complir la legislació d’edificabilitat vigent l’any de construcció de l’edifici.

“En el nostre cas, els apartaments són de l’any 1994 o 1995 i gràcies a aquesta normativa vam poder fer el canvi d’ús que ens estava costant molt temps d’espera i molta paperassa”, esgrimeixen els propietaris dels apartaments.

Entre d’altres mesures, el Govern també va congelar el preu dels lloguers l’any 2019, així com es troba en camí de constituir l’Institut Nacional de l’Habitatge i impulsa la construcció de pisos socials i pisos a preu assequible per tal de donar una solució al problema de l’habitatge al Principat. Precisament aquesta setmana el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va informar a la Taula d’Habitatge, on estan representades entitats del sector, consumidors, joves i diversos ministeris, de l’alçament parcial de la mesura que congela el preu del lloguer. Una vegada sigui aprovat per l’executiu els contractes de lloguer prorrogats el 2019 podran apujar-se un 10%, però de manera condicionada i limitada. La condició és que hi hagi acord entre els llogaters i els arrendataris i que es faci un contracte nou per a cinc anys. La limitació és el citat llindar del 10% d’increment.

En cas dels apartaments de Llorts, es tracta d’immobles “que han estat llogats de seguida” i on “hi resideixen persones que treballen aquí a prop o a la Massana i també persones jubilades i residents passius”. Quant al preu, des de la propietat asseguren que són assequibles per a un salari mitjà o fins i tot baix, “més si tenim en compte que estan moblats completament per entrar-hi. Pensem que el canvi ha estat bo per a nosaltres i ha fet un bé al país”, conclouen els responsables dels apartaments.

tracking