L'USdA critica la retallada que ha patit la baixa laboral per Covid

El secretari de l’USdA lamenta que l’executiu hagi canviat l’estatus de les baixes per Covid-19

Façana de la CASS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va expressar ahir el rebuig a la decisió del Govern de canviar la consideració de la prestació social de la CASS per a les persones infectades per Covid-19 o afectades per ser contacte estret d’un positiu. “La nostra opinió és ben clara. Som contraris a la decisió”, va manifestar. Com de costum, sense pèls a la llengua, Ubach va lamentar que des de l’executiu es prioritzi destinar “25 milions d’euros de tots els contribuents a fons perdut per als crèdits tous que no es retornin”. “I, és clar, d’algun lloc s’han de treure els diners”, va afegir en al·lusió a la rebaixa de la prestació de la CASS que ha entrat en vigor aquest mes de juliol amb l’aprovació de la darrera Llei òmnibus.

“Seguim en una pandèmia i el Govern segueix obstinat a potenciar un determinat estatus social en detriment de la classe mitjana i treballadora”, va lamentar el portaveu sindical. En aquest sentit, Ubach va considerar que aquesta situació pot propiciar que hi hagi treballadors que amaguin l’estat de salut per evitar una retallada del sou. “Trobar-se que només es rebrà el 53% de la nòmina fomentarà que la gent no ho digui i que vagi a treballar amb la malaltia. I encara acabarà infectant altres persones. I no s’haurà quedat a casa, no perquè no vulgui, sinó perquè no vol deixar de treballar per no perdre diners”, va afirmar Ubach, tot recordant que el darrer observatori del CRES ja va advertir de les dificultats de gairebé el 40% de la població per arribar a final de mes. “I tot això és gràcies a les polítiques de DA durant els darrers deu anys”, va etzibar el secretari general de l’USdA.

Cal tenir en compte que les baixes per coronavirus deixaran d’estar assimilades com a accident laboral i, per tant, passaran a tenir l’estatus de malaltia comuna, que significa que la parapública sufragarà el 53% del sou durant el primer mes –sense cobrar els tres primers dies– en lloc del 66% que la CASS cobria fins al juny. De la mateixa manera, a partir del 31è dia de baixa, la parapública es farà càrrec del 66% de la nòmina en comptes del 70% que figurava des de l’inici de la pandèmia.

Des del consell d’administració de la CASS, les fonts consultades van limitar-se a assegurar que tractant-se d’una directriu política no tenien cap altre marge de maniobra que seguir l’aplicació de la llei que emana del Consell General. Amb tot, van recordar que la cobertura mèdica segueix sent del cent per cent per als tractaments de Covid-19 com poden ser les estades a l’hospital.

tracking