Salut torna a blindar les residències d'avis

Benazet admet preocupació pel repunt de positius entre els majors de 45 anys i reforça la seguretat a les residències amb tests d’antígens

Salut torna a blindar les residències d'avisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La incipient cinquena onada que empeny la variant Delta està fent créixer l’edat mitjana dels nous casos diagnosticats per Covid-19. Aquest fet, en paraules del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, “preocupa” perquè els majors de 45 anys “estan iniciant tímidament un pendent en la corba de contagis”. “Hi ha persones contagiades de 60, 70, 80 i fins i tot 95 anys”, va assenyalar el ministre. En aquest sentit, l’edat mitjana dels infectats per coronavirus se situa en 35 anys, mentre que els joves, protagonistes fins fa unes setmanes de concentrar la majoria dels contagis, “estan aplanant la corba”.

Davant d’aquesta tendència i per reforçar “amb una capa més de seguretat” la població més vulnerable, el titular de Salut va anunciar ahir que s’implementarà un nou protocol de cribratge a les residències. El dispositiu, que encara s’està acabant de perfilar, preveu l’obligatorietat de realitzar-se un test d’antígens prèviament a la visita d’un familiar al centre, amb independència de si s’ha completat la pauta de vacunació. “Ho fem per anticipar-nos, no volem limitar les visites”, va subratllar Benazet. De la mateixa manera, se seguiran permetent les sortides diàries dels residents –amb pernoctació inclosa– previ test d’antígens. “Als centres sociosanitaris tenim persones fràgils i vulnerables. Volem garantir la seguretat de les persones que hi ha a dins”, va declarar.

Sense vacuna el 82% dels casos

D’altra banda, el ministre va ressaltar l’eficàcia de les vacunes exemplificant que el 82% dels casos contagiats durant la darrera setmana responen a persones que no s’havien vaccinat. Amb tot, va recordar que no s’ha d’abaixar la guàrdia. “Algunes persones vacunades de certa edat s’han infectat i això és lògic perquè la vacuna no protegeix al cent per cent. Com més circulació de virus hi ha, més risc d’infeccions entre els vaccinats”, va puntualitzar.

Amb relació a les vacunes, el ministre va comentar que avui es reprendrà l’administració de dosis al recinte de l’antiga plaça de braus després d’haver-se aturat durant tres dies. “Havíem de reajustar la metodologia i els equips”, va afirmar. D’aquesta manera, a partir d’avui es tornaran a punxar segones dosis d’AstraZeneca i de Moderna a les persones que fa mesos o setmanes havien rebut la primera injecció del fàrmac. D’aquesta manera, Salut ha administrat un total de 85.242 dosis, de les quals 49.990 són primeres i 35.252 són segones. En termes percentuals, pràcticament el 75% de la població major de 16 anys ha rebut almenys una dosi i el 54% ha rebut la pauta completa de vacunació.

Quant a l’actualització sanitària, durant la jornada d’ahir es van detectar 44 casos nous de Covid-19, una xifra que eleva a 14.630 el nombre d’afectats des de l’esclat de la pandèmia.

Actualment hi ha 353 casos actius i 14.150 persones ja han rebut l’alta mèdica. A l’hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha sis pacients ingressats, dels quals quatre a planta i dos a l’UCI.

L'ANDORRA MOUNTAIN MUSIC TINDRÀ ZONES DE RESTAURACIÓ PER EVITAR AGLOMERACIONS

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que per al darrer concert de l’Andorra Mountain Music, que se celebrarà dissabte a càrrec del DJ David Guetta, s’habilitaran punts de restauració a l’interior del recinte, com a mesura per evitar la propagació del virus. Benazet va recordar que en darreres edicions es van produir imatges d’aglomeracions a l’exterior que van col·lapsar els establiments de restauració de Soldeu, motiu pel qual des del ministeri de Salut s’ha advocat per reforçar la seguretat. Segons va explicar Benazet, els punts de restauració no tindran visibilitat respecte de l’escenari i l’aforament serà controlat. Igualment, com en anteriors edicions, caldrà acreditar l’estat de salut mitjançant el certificat de vacunació, la realització de proves TMA o PCR o, en el seu defecte, mitjançant un test d’antígens.

tracking