els agents han detectat 303 positius

La policia confisca quatre quilos de droga des de principis d'any

La marihuana és l’estupefaent més decomissat pels agents, seguit de l’haixix i de la cocaïna

La policia confisca quatre quilos de droga des de principis d'anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia ha confiscat 4,1 quilos de droga durant el primer semestre de l’any. Així es desprèn del balanç que el cos ha facilitat al Diari, en el qual figura que l’estupefaent més decomissat pels agents des del gener i fins al 31 de maig és la marihuana, amb un total de 3.560 grams, seguit de l’haixix (538), la cocaïna (22) i l’heroïna (vuit). Unes quantitats que disten poc de les registrades al llarg de tot l’any passat, en el qual es van confiscar un total de 6,4 quilos d’aquests tòxics, concretament 5.597 grams de cànnabis i 702 d’haixix.

Cal tenir en compte que durant el 2020 les mesures per prevenir la propagació de la pandèmia van limitar la circulació de persones, per la qual cosa les quantitats decomissades es van situar a la meitat de les recol·lectades el 2019, amb un total de 20,6 quilos d’estupefaents. Malgrat que les dades només mostren els sis primers mesos de l’any, tot apunta que la droga requisada al final de l’exercici superarà amb escreix la del 2020, tot i que encara es mantenen vigents algunes restriccions de moviment en l’àmbit internacional i bars i sales de festes estiguin tancats per la Covid.

Quant a les detencions per possessió d’estupefaents, els agents han arrestat un total de 43 persones, de les quals la majoria, 34, són residents i la resta turistes i visitants. Gran part d’intervencions del cos s’ha dut a terme a l’interior del país, 37, i sis a la frontera del riu Runer. Des de principi d’any no s’ha efectuat cap arrest per possessió de tòxics a la limitació amb França, la frontera del Baladrà. En referència a les contravencions penals, que no comporten ser detingut, el cos d’ordre n’ha imposat 181, la majoria d’elles a no-residents, 181. El 2020 es van detenir un total de 108 persones i es van interposar 538 multes per possessió de droga.

303 positius

Durant el primer semestre del 2021 la policia ha detectat un total de 303 positius en controls d’alcoholèmia i drogues en campanyes preventives, accidents de circulació i intervencions diverses. D’aquests, es van imposar 93 sancions administratives per alcoholèmia i sis per drogues, 180 detencions per haver donat un resultat positiu superior a 0,80 grams d’alcohol per litre en sang i quinze per conduir sota l’efecte de les drogues. També van controlar sis persones que havien donat positiu per superar el consum màxim d’alcohol i drogues, i tres per refusar realitzar-se la prova corresponent. A més, des del gener el cos ha dut a terme 930 controls en el marc de campanyes preventives, on s’han detectat 39 positius.

Respecte als accidents de circulació, els agents del cos d’ordre n’han registrat 203, dels quals 31, un 15,27%, han tingut incidència d’alcohol o drogues. Més concretament, han intervingut en 91 accidents amb víctimes, un dels quals va ser mortal, i en 112 sinistres amb danys materials, en els quals un 24,10% han estat causats pel consum de tòxics i alcohol. Durant el 2020 es van registrar un total de 419 accidents de circulació, 215 dels quals amb víctimes, entre ells dos de mortals, i 204 amb afectacions materials.

UNA TRENTENA D'OPERACIONS I CASOS EN EL MARC DE LA LLUITA CONTRA EL TRÀFIC

Des del 2014 el cos d’ordre ha dut a terme una trenta de grans operacions i casos en el marc de la lluita contra el tràfic d’estupefaents a Andorra. Entre les més destacades figuren l’Operació Canó, executada el 2015 i en la qual es van arrestar un total de 12 persones i es van decomissar 24 grams d’heroïna, 146 grams d’haixix i quatre pots de metadona; l’Operació Nova del 2019, on es van confiscar més de tres quilos de droga, 190 pastilles d’èxtasi, 150 grams de metamfetamina, i tres de cocaïna i heroïna, i que només va comportar la detenció d’una persona que es troba actualment al centre penitenciari de la Comella, i l’Operació Brotxeta, amb una dotzena d’arrestats i el decomís de 55 grams de cocaïna i 26 grams d’aquesta, però en format pasta. Des del cos també destaquen les intervencions realitzades el 2021, l’Operació Nòria i l’Estella, que van culminar amb la detenció de cinc persones, quatre i una, respectivament, i el decomís de 253 grams de marihuana, 55 grams d’haixix en la primera, i dos quilos de cànnabis i 42 euros en la segona.

tracking