x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
falta personal

Dermatòlegs desbordats

Els quatre centres convencionats per la CASS presenten llistes d’espera de, com a mínim, tres mesos
Un dermatòleg atén un pacient.

Els dermatòlegs estan desbordats de feina

Un dermatòleg atén un pacient.

Actualitzada 25/07/2021 a les 12:03
Aconseguir cita amb un dermatòleg amb un temps d’espera raonable s’està convertint en una odissea al Principat. La conjuntura entre el fet que hi hagi pocs especialistes al país i que, en aquests moments, tots ells es trobin saturats de feina impossibiliten que els ciutadans puguin acudir a aquests professionals en cas de necessitat. O, almenys, a través del sistema públic. La mancança d’especialistes en aquest àmbit genera llargues cues d’espera als centres que es troben convencionats per la CASS, que en aquests moments són tan sols quatre.

En xifres concretes, en aquest moment la radiografia de la situació és que el temps d’espera que hi ha per accedir a la consulta del doctor Oliver Inhoff, d’Escaldes-Engordany, és de quatre mesos, ja que la seva agenda es troba completa fins al novembre. Per altra banda, la consulta de la doctora Silvia Nosàs, també de la mateixa parròquia, es troba saturada fins a finals de setembre. En aquest cas, tal com va informar la recepció del centre al Diari, l’agenda es tornarà a obrir a mitjan agost per a oferir cites de nou, però ja de cara a l’octubre. Semblant és l’escenari de la consulta de la doctora Léna Marie Ronjat, que també presenta una agenda completa fins a finals de setembre. El cas més exagerat fa referència a la consulta de la doctora Ester Zamora, que pràcticament té l’agenda tancada fins al mes de gener de l’any que ve.

Ara bé, la situació que presenten les consultes privades és molt diferent. En aquest cas, el temps de llista d’espera per accedir a una clínica de dermatologia privada al país com Dermatek és, actualment, tan sols de dues setmanes.

Aquest escenari, segons el ministre de Salut Joan Martínez Benazet no es tracta d’un fet específic d’Andorra, sinó que és una problemàtica generalitzada. “És un dèficit general, no trobem especialistes. Demartek no troba suplents”, apuntava. “N’hi ha molt pocs i és un problema a abordar”, afegia. El titular de Salut va explicar també que, segons el seu parer, això succeeix perquè hi ha molta gent que davant d’un problema dermatològic acudeix directament a l’especialista abans de visitar el seu metge referent. “Se l’hauria de tenir més present, i potser això podria ajudar”, va considerar.

La dificultat per trobar especialistes que es vulguin instal·lar al Principat és una realitat. I la problemàtica s’origina en el baix nombre de places que cada any es convoquen a l’examen MIR, les proves d’evaluació per accedir a la formació d’especialistes mèdics a Espanya. Enguany, el ministeri de Sanitat i d’Educació espanyols van convocar tan sols 112 places per a l’especialitat de Dermatologia Medicoquirúrgica i Venèria. Una xifra que, pel nombre de places convocades, es podria equiparar en especialitats com Anatomia Patològica o Medicina Preventiva i Salut Pública. La diferència, però, és que l’especialitat de dermatologia sempre presenta molta demanda i les places s’esgoten molt ràpidament. Enguany, es van esgotar al segon dia, i es va adjudicar l’última a l’aspirant 821. Davant del total de places convocades, 10.249, representa només un 1,09%.

Claus
1 Llistes d’espera completes fins al setembre

Els professionals de la salut i centres convencionats amb la CASS –quatre al Principat– presenten agendes completes, com a mínim, fins al setembre.

2 El temps d'espera es redueix molt per la privada
La situació canvia bastant al marge de la CASS. L’accés al dermatòleg en una consulta privada, com DermandTek, es redueix a dues setmanes.


3 Atreure dermatòlegs al país és difícil
El ministre de Salut Joan Martínez Benazet explica que trobar especialistes dermatòlegs que es vulguin instal·lar al país és una problemàtica real.

4 Cada any es convoquen molt poques places
Cada any es convoca un nombre molt baix de places per a l’especialitat de dermatologia al MIR. Es tracta d’una de les especialitats amb més demanda.
  • #9 Maria neus
    (29/07/21 20:45)

    Perquè no nomeneu la Dra Sandin, Dermatologa instalada a la clínica Meritxell fa uns 20 anys??
    Quina mena d informació és aquesta ??

    Respondre
  • #8 Ciutadana
    (26/07/21 11:28)

  • #7 Mar Castro
    (26/07/21 09:35)

    Els supermercats les botigues de comestibles i les pastisseries tambe vam estar desbordats en ple confinamient i no vam estar ploriquejan i ningún ens va donar ni les gracies per estar donant el servei. A es clar!!! No tenía estudi s no estem vent remunerats i per aixo no mereixem queixar-nos.

    Respondre
  • #6 Proteccionisme
    (25/07/21 21:37)

    Lo dels metges és el mateix que passa a massa sectors al país, proteccionisme, no deixen entrar competència perquè els 4 de sempre mantinguin privilegis i status i mentrestant la majoria de la ciutadania a patir preus elevats i mals serveis

    Respondre
  • #5 Carme
    (25/07/21 16:58)

    El Govern va tancar la porta als metges forans convencionat per la CASS a instal.lar-se pel seu compte a Andorra pocs mesos abans de la pandèmia i ara diuen que no troben especialistes. Es tan senzill com tornar a obrir i deixar- los signar conveni amb la CASS.

    Respondre
  • #4 Pere
    (25/07/21 15:03)

    No tothom pot pagar 50€ de consulta més el tratacment en un privat, dels quals la CASS no retorna pràcticament res. La clínica privada no és una solució.

    Respondre
  • #3 Marta
    (25/07/21 15:00)

    Hi ha llargues llistes d'espera a totes les especialitats, no només dermatòlegs, però el Ministre Benazet va dir fa dos anys que estàvem saturats i ja no deixen instal.lar cap metge de fora com a professional liberal, així es garanteix el negoci als que ja están muntats. També és una despesa absurda haver de passar pel metge referent perquè derivi al dermatòleg per un problema de pell, paguem doble visita.

    Respondre
  • #2 Antoni
    (25/07/21 14:56)

    Miquel va dir..
    Ha quedat descansat....! Oi...?
    A ont es la comparativa..!
    Que te a veure una cosa amb l'altra...!...!

    Respondre
  • #1 Miquel
    (25/07/21 12:31)

    Hi ha coses més importants com el laboratori de Grífols, la nostra salut pot esperar ...

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts