edifici emblemàtic

El quart es vol vendre l'hotel Casamanya

El procés s’ha de fer a través de subhasta perquè es tracta d’un bé públic

El quart es vol vendre l'hotel CasamanyaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El quart es vol desprendre de l’hotel Casamanya, un edifici sense utilitat des de final de l’any 2003, quan el van deixar els llogaters que regentaven l’establiment. La intenció és vendre’l però es tracta d’un procés que no es pot fer pels canals habituals en tractar-se d’un bé públic. La venda requereix una subhasta i la subhasta un preu de sortida que hauran de definir el peritatge o peritatges que encomani el quart per determinar el valor de l’immoble.

Des del quart són molt cauts i eviten parlar obertament del futur que es planteja per al controvertit immoble. La resposta és que volen la millor sortida. Fonts properes, però, han corroborat que la intenció ferma és la venda i que el procés s’està tractant amb el comú i també amb el ministeri de Cultura, pel valor patrimonial que pugui tenir l’edifici. Si el quart ha copsat l’interès d’inversors per adquirir l’edifici no s’ha confirmat, però el que sí que tenen és la proposta per ubicar-hi una escola del mètode Montessori. Fonts comunals van assenyalar que és una alternativa que agrada pel valor afegit que pot aportar a la parròquia. La cara visible d’aquest projecte són els responsables de l’associació que es va impulsar per promoure el mètode educatiu al país que han estat treballant per cercar inversors per poder fer-lo realitat. Hi hauria interès per part de persones foranes per aportar aquest finançament, lligades a escoles Montessori de fora del Principat.

Els últims mesos també ha transcendit l’interès per ubicar-hi un supermercat Carrefour, però en aquest cas només per ocupar una part de la propietat.

I Grifols?

L’hotel Casamanya i les alternatives per donar-li un futur han tornat a provocar tensions polítiques a Ordino després que el laboratori de Grifols obrís la porta a una altra alternativa: reconvertir l’hotel en pisos per a investigadors del centre de recerca. Aquesta opció s’ha plantejat amb força i comportaria que la propietat es fes càrrec de la reforma (valorada en uns cinc milions d’euros) per rebre a canvi un lloguer. Aquesta, però, no és una opció que el quart vegi clara. L’altra alternativa és la que tot sovint ha estat sobre la taula, que és convocar un concurs per donar-lo en concessió a un privat durant un temps determinat. Ara, però, es vol fer un pas més deslligant-se de la titularitat de l’immoble.

La venda, si no hi ha cap entrebanc que la freni, tindrà detractors. Des que es debat quin futur ha de tenir l’edifici que sectors d’Ordino reivindiquen que és patrimoni de la parròquia i que hauria de tenir un ús públic. És el que defensa ara el grup de l’oposició de MovemOrdino. Però fonts comunals van recordar que es tracta d’una propietat del quart i que són els membres de l’ens els que tenen poder de decisió sobre la mateixa.

DIVUIT ANYS DONANT-LI VOLTES

Abril del 2004: el quart convocarà un concurs d’idees sobre el futur ús de l’hotel Casamanya. Llavors feia quatre mesos que la propietat havia recuperat l’edifici després que s’extingís l’acord de lloguer amb els gestors de l’establiment i el quart encetava un camí que divuit anys després segueix en el mateix punt. Aquell abril del 2004 després de fer una avaluació de l’estat de conservació de l’immoble el quart manifestava que la primera intenció era mantenir-lo com a hotel. No va succeir com tampoc no han succeït d’altres de les propostes plantejades des de llavors mentre el deteriorament de l’edifici i els episodis de vandalisme provocaven que de tant en tant tornés a ser notícia. En tot cas, des de llavors, sempre ho ha estat (de notícia) a les campanyes electorals ordinenques amb tots els candidats apel·lant a la necessitat de trobar-hi una solució. La que més cops s’ha posat sobre la taula és la de reconvertir-lo per a l’ús comunal, ubicant-hi serveis públics. Però tampoc ha acabat de reeixir. Els últims mesos ha tornat a ser notícia perquè s’hi han interessat persones que volen tirar endavant una escola del mètode Montessori al país i perquè es va pensar a reconvertir-lo en una espècie de satèl·lit del laboratori de Grifols, utilitzant-lo com a residència dels investigadors. Ara s’ha de veure si el procés de venda que vol encetar el quart és l’episodi final.

tracking