x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

El 20% d'infectats tenen les 2 dosis

Són majoritàriament casos lleus o asimptomàtics però un resident és a l’UCI després d’haver rebut la pauta completa
L'hospital manté sis ingressats i dos estan internats a l'UCI.

Un 20% dels infectats tenen les dues vacunes

L'hospital manté sis ingressats i dos estan internats a l'UCI.

Fernando Galindo
Actualitzada 22/07/2021 a les 05:45
La xifra de persones ingressades a l’hospital es mantenia ahir en sis, però els pacients internats a la unitat de cures intensives van passar a ser dos: el turista que hi ha des de fa alguns dies i que necessita ventilació mecànica i un home resident que no necessita aquest suport. Tots dos pacients estan vacunats però la diferència és que l’home no resident havia rebut la monodosi de Janssen i quan va emmalaltir encara no havia transcorregut el període per adquirir la immunització plena, mentre que el pacient del país va culminar la pauta completa ja fa les suficients setmanes per tenir la protecció. Així que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ho va atribuir a un “error vacunal” que es pot produir perquè els vaccins funcionen i protegeixen però la fiabilitat no és total. Dels ingressats a planta, tres no estan vacunats i un quart havia rebut la primera dosi però no la segona. En un escenari de rebrot de la pandèmia amb un procés força avançat de vacunació –un fenomen que diferencia aquesta onada de les altres– el ministeri de Salut ha aprofundit sobre quants dels contagiats estaven plenament vacunats. I les dades dels últims cinc dies, amb una mitjana d’una trentena de nous contagis diaris, apunten que un 20% dels infectats tenien la pauta completa. Però “són pràcticament asimptomàtics o presenten símptomes lleus”, va defensar el ministre, per insistir que els vaccins funcionen i intentar esvair els dubtes sobre l’efectivitat. “Com passa amb altres vacunes, les persones vacunades s’infecten amb quadres més lleus” perquè “les vacunes protegeixen molt”, va reblar, tot afegint que redueixen en més del 90% el risc d’hospitalització.

Ara mateix 49.006 persones ja han rebut una primera dosi i 33.905 tenen les dues dosis, xifra que vol dir que una mica més de la meitat de la població major de 16 anys i vacunable ja té la pauta completa. “Estem en una bona situació”, va indicar el ministre respecte als nivells de vaccinació, i també es va congratular que les inscripcions a la plataforma continuen i a hores d’ara hi ha 51.357 persones apuntades, que representen un 78% de la població vacunable (a banda, hi ha els professionals de l’àmbit sanitari que no es computen en aquesta xifra i que són entre 1.500 i 2.000). “L’objectiu i el desig és poder vacunar més del 80% de la població major de 16 anys”, va indicar. La campanya de vacunació no s’atura i continuarà fins a la tardor.

Onada menys intensa
El ministeri de Salut va registrar ahir 35 nous contagis que eleven els malalts actius de Covid-19 a 336 i les persones que s’han contagiat des de l’inici de la pandèmia a 14.414. Les altes sumen 13.951 i les defuncions es mantenen des de fa setmanes en 127. El ministre va assenyalar que les dades constaten que “aquesta darrera onada té un impacte inferior a les anteriors”. Per justificar-ho Martínez Benazet es va referir a l’evolució dels casos actius –“no arriba ni a la meitat de les onades anteriors”, va indicar– o als nivells d’hospitalització, “que no tenen res a veure”. La taxa de reproducció era diumenge passat d’1,15 i “sembla que la tendència és aproximar-se a 1”. “No s’ha arribat al descens de l’onada però sí que té un creixement lent, a diferència del que està succeint als països veïns”, va continuar. El que sí que és comú a les zones veïnes és que s’ha corroborat que és una onada que ha afectat amb intensitat els més joves. “La franja que s’infecta més és la d’entre 15 i 29 anys”, la que té una major interacció social. A diferència d’aquests, els majors de 50 segueixen amb un nivell de contagi baix amb una mitjana de menys de cinc casos diaris a la setmana. Andorra tampoc no és aliena a la força que ha pres la variant Delta arreu del continent i a hores d’ara la soca Delta ha irromput amb la suficient contundència per convertir-se en la majoritària.


Tot i estar immersos en una onada de menys intensitat que les anteriors, el ministre va seguir cridant a la prudència en la interacció social però el que no es planteja és un escenari de majors restriccions: “El que estem intentant és viure amb el màxim de llibertat, deixant el màxim d’activitats obertes.”


No obstant això, el ministre no va descartar acabar incorporant mesures extra de control en esdeveniments que comptin amb cert aforament per a aquelles persones que no estiguin vacunades. Mesures com les que s’han acabat implantant al festival Andorra Mountain Music, que obliga a fer un test d’antígens a qui no pugui acreditar la vacunació per evitar que infectats puguin accedir a un recinte amb molta gent i que el virus s’estengui. “Tot dependrà dels protocols i els aforaments” i “tot això està sobre la taula, no només nosaltres, també a d’altres països”, va assenyalar el màxim responsable de Salut. I és que va augurar que la interacció social continuarà estant marcada per la necessitat d’acreditar la situació epidemiològica com ja està succeint en termes de viatges i mobilitat. I va recordar que el testeig ja s’ha convertit en una rutina per a professionals sanitaris i sociosanitaris que conviuen amb persones molt vulnerables a l’impacte d’un contagi.


Oci Nocturn

I si una activitat està marcada per la interacció social és la de l’oci nocturn. El ministre va fer una valoració positiva de la prova pilot de divendres passat, en què els clients van haver d’inscriure’s amb anterioritat i fer-se un test d’antígens per tal d’accedir als dos locals que van reobrir de manera extraordinària després d’un any i mig tancats per tal de provar una nova manera de funcionar compatible amb la pandèmia. Arran de les proves van detectar-se dos positius i s’hi farà un seguiment epidemiològic un cop hagin transcorregut deu dies de la celebració de l’esdeveniment.

El ministre va destacar que van funcionar els protocols de seguretat i que “ens hauria agradat fer-ho sense mascareta però tenint en compte la gran circulació del virus vam voler ser prudents”. L’obligatorietat de dur la protecció facial –un requisit afegit a darrera hora com a conseqüència de la proliferació de contagis– va provocar cancel·lacions als locals de clients que s’havien inscrit per acudir-hi i algunes queixes. Ara el sector demana un segon assaig i el ministre n’és favorable per tenir més “paràmetres” de cara a plantejar com hauria de ser la reobertura dels locals d’oci nocturn que es preveu per a la tardor vinent. A hores d’ara aquests són els únics negocis que segueixen tancats a causa de les restriccions derivades de la pandèmia.
Veure’n més
50
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts