Actitud cívica

Aigua de l'aixeta als restaurants i menjar sobrer per emportar

Hauran d’indicar de manera visible que es pot demanar de franc

Aigua de l'aixeta als restaurants i menjar sobrer per emportarSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La futura llei de l’economia circular, que actualment es troba en tràmit parlamentari, no només afectarà l’activitat d’establiments comercials, que tindran prohibida la venda de plàstics d’un sol ús, també el sector turístic i de la restauració hauran de vetllar per la sostenibilitat. La lluita contra el malbaratament alimentari esdevé una de les prioritats de la nova normativa i condicionarà els establiments que serveixen menjar. Quan un client segui a taula, podrà demanar aigua de l’aixeta. El restaurant no només estarà obligat a servir-la gratuïtament sinó que haurà d’indicar “de manera visible” a la carta la disponibilitat.

El concepte de les sobres, també canvia radicalment. La possibilitat d’endur-se’n el menjar emplatat que no ens podem acabar, que cada cop preveuen més restaurants, es regula per llei. L’establiment haurà d’informar els comensals de la possibilitat d’emportar-se a casa, sense cost afegit, la beguda i el menjar sobrant i facilitar-ho amb envasos reutilitzables o biodegradables sempre i quan els client no se l’hagi portat de casa. La negativa d’un restaurador a servir aigua de l’aixeta serà considerada una falta greu i castigada amb una multa que oscil·li entre els 300 i els 3.000 euros

Les mesures també afecten l’autoservei. La llei prioritza la compra d’aliments a granel o en gran format que posteriorment s’han de posar a l’abast del públic a través de dispensadors. Lògicament, en queden exempts els aliments amb garanties sanitàries específiques. Als bufets lliures, els rètols han d’animar igualment els comensal a “agafar únicament el que es preveu menjar” per conscienciar els clients sobre el malbaratament.

La filosofia de la llei és clara. S’aposta per un canvi de comportament de restauradors i clients “per recuperar el valor dels aliments i concebre les restes alimentàries com un recurs”. Alhora, tal i com s’explica en l’exposició de motius del projecte de llei cal “evolucionar cap al respecte de l’equilibri ecològic i la coherència amb els models agrícoles sostenibles” i “prioritzar el consum de productes de temporada i locals per evitar així problemes de salut i medi ambient”.

Els establiments de restauració ràpida també s’hauràn d’adaptar als principis de l’economia circular. Se’ls obligarà a partir del 2023 a servir vaixelles, gots i coberts reutilitzables i evitar els envasos de plàstic i d’un sol ús sempre que siguin possible. No complir-ho també serà considerat com a falta greu.

La normativa aplicada en els serveis de menjador de les escoles o centres per a la gent gran té especificitats. Preveu que incorporin al menú productes locals d’Andorra com a mínim un cop al mes i afavorir els productes de temporada i de proximitat sense encarir el cost dels àpats ni l’equilibri nutricional. Les racions també s’hauran d’adaptar per reduir al màxim les restes del plat, que no poden ser reutilitzades a les cuines.

La lluita contra el malbaratament alimentari es fa extensiva als establiments comercials. A més d’evitar la utilització dels envasos d’un sol ús, hauran de disposar d’un espai senyalitzat per posar a la venda al públic els productes amb data de consum preferent propera i realitzar accions de promoció per afavorir-ne la venda. El projecte de llei vetlla perquè quan aquests productes es retirin de la venda, els llencin a la brossa sinó que s’estableixin col·laboracions amb empreses, associacions o institucions per reaprofitar-los.

Els establiments també han de promoure la venda a granel en recipients reutilitzables i posar a disposició dels productes alimentaris, com fruita i verdura, sense embolcalls de plàstic, exceptuant aquelles peces que poden deteriorar-se.

tracking