FESTA NACIONAL A FRANÇA

Tribolet afirma que l'homologació del certificat Covid andorrà serà "d'aquí a pocs dies"

L'ambaixador de França a Andorra ho ha dit avui durant el seu discurs amb motiu de la festa nacional francesa

Missatge de l'ambaixador francès a Andorra, Jean Tribolet
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'homologació del certificat Covid andorrà es farà efectiva "d'aquí a pocs dies". Ho ha afirmat aquest matí l'ambaixador de França a Andorra, Jean Claude Tribolet, en declaracions als mitjans moments abans de la tradicional recepció per la festa nacional francesa. El certificat, que inclourà un codi QR amb les dades epidemiològiques de l'usuari, el podran obtenir les persones que hagin estat vacunades, així com les que hagin passat la malaltia en els darrers 6 mesos o bé que s'hagin fet una prova diagnòstica PCR o TMA en les darreres 72 hores. Tribolet ha recordat que, arran de les noves mesures sanitàries que ha anunciat aquesta setmana el president francès, Emmanuel Macron, caldrà presentar el certificat sanitari. L'ambaixador ha afegit que es tracta d'una mesura provisional mentre la Comissió Europea no reconeix el document andorrà, però que permetrà moure's lliurement per l'espai europeu. També ha subratllat "l'esperit de cooperació enorme" per fer front a la crisi.

En aquest sentit, ha emfasitzat la col·laboració en matèria sanitària o per garantir la mobilitat. També ha assegurat la voluntat de continuar treballant per "un ensenyament francès de qualitat al país". Tribolet ha atès els mitjans de comunicació moments abans de la tradicional recepció amb motiu de la festa nacional, que s'ha hagut de fer en format reduït per les restriccions sanitàries, i ha recordat que ell va arribar al país per Meritxell del 2020 i que per tant el seu càrrec ha estat marcat per un "any particular". Ha subratllat el "bon treball francoandorrà" que s'ha fet en aquest període i ha destacat que s'hagi pogut "respondre a la demanda" d'Andorra pel que fa a les vacunes.

D'altra banda, també ha recordat l'arribada de la darrera remesa dels vaccins de Moderna. Un altre "tema important" que ha volgut posar sobre la taula ha estat "els esforços per minimitzar" l'impacte de les restriccions de mobilitat a França i ha recordat que es va permetre la circulació entre Andorra i les regions del sud francès quan la resta de França estava confinada i això va servir per "portar oxigen" al comerç de la zona fronterera

L'ambaixador francès considera que el missatge que ha volgut "passar" el president de la República Francesa és que cal "una vacunació massiva" per poder "passar pàgina" a aquesta crisi i poder "rellançar l'economia". En aquest sentit, ha incidit en la necessitat que la població s'immunitzi i ha explicat que ell mateix ha fet arribar un missatge als residents francesos que encara no s'hagin vacunat a què ho facin "perquè és l'única solució que tenim a la nostra mà" per superar la pandèmia.

Quant a l'ensenyament francès, l'ambaixador ha recordat que fa poques setmanes es va reunir la comissió mixta francoandorrana i el "balanç és molt positiu" i suposa que després de la visita del ministre d'educació francès, Jean-Michel Blanquer, se segueix el "full de ruta". Ha valorat que hi hagi "molt bona cooperació" entre els dos estats i que aquesta s'hagi materialitzat per exemple en permetre l'expansió del Lycée cap a Ciutat de Valls. També ha recordat que s'ha de posar en marxa la secció internacional al Lycée. "Continuarem fent esforços per un ensenyament de qualitat a Andorra", ha conclòs.

En aquest context, diverses persones, autoritats i organitzacions del Principat han volgut felicitar el país veí mitjançant les xarxes socials, entre ells el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, el Raonador del Ciutadà, el conseller general, Marc Magallon o la Confederació Empresarial Andorrana. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach també ha volgut felicitar la comunitat francesa amb una publicació a les xarxes on ha destacat que "Andorra seguirà col·laborant amb Jean-Yves Le Driani i la Diplomàcia francesa per reforçar les excel·lents relacions bilaterals amb França".

Festa Nacional a l'Ambaixada de França a Andorra

tracking