El resident Sepp Kuss es corona a 'casa'

El nord-americà va fer un atac definitiu a Beixalís, i Pogacar segueix liderant la general

El resident Sepp Kuss es corona a 'casa'ASO / PAULINE BALLET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El resident del Team Jumbo-Visma, Sepp Kuss, va coronar-se a la 15a etapa del Tour de França amb final a Andorra la Vella després d’una dura jornada amb 191,3 quilòmetres i quatre ports de muntanya (tres de primera categoria i un de segona). El nord-americà va estar des de l’inici a la fuga del dia amb una trentena de corredors més, i va ser el més fort a la Collada de Beixalís, on va decidir la cursa amb un espectacular atac que cap dels seus rivals va poder seguir fins a l’arribada a l’Avinguda Tarragona de la capital. A la general, Pogacar va mantenir sense problemes el maillot de líder, mentre que la creu va ser Guillaume Martin, que va caure al novè lloc i va perdre la segona plaça que tenia en detriment de Rigoberto Urán.

Des de ben aviat, quan ni tan sol s’havia pujat el primer dels quatre ports, una trentena de corredors van posar-se al capdavant de la cursa, on destacaven noms importants com Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Sepp Kuss, Wout Van Aert o Vincenzo Nibali, que volia repetir el seu triomf a la Vuelta del 2017 en un final que tenia un punt de similitud al d’ahir. El grup dels favorits, conscient que aquella no era la seva guerra, va deixar que la fuga anés augmentant la seva diferència fins a apropar-se als deu minuts. Els corredors escapats mantenien un bon ritme i una entesa cordial que només es trencava en els metres finals abans de passar pels ports de muntanya, on algun dels homes anaven en cerca dels punts de la classificació de millor escalador.

LA CURSA ENTRA AL PAÍS

Després de pujar el Mont-Louis i Puymorens, la carretera entrava a territori del Principat per la frontera francoandorrana, just quan es començaven a veure les primeres mirades o intents de marxar i deixar enrere el grup. El primer dels ports que els corredors haveen de pujar al país era el Port d’Envalira, que tenia doble premi per a algun dels 30 ciclistes que anaven davant. I és que més enllà dels punts que atorgava per a la classificació del maillot de la muntanya, Envalira atorgava també el premi Henri Desgrange, corresponent al cim més alt que es recorre durant tot el Tour de França, i que suposava un extra de 5.000 euros per al corredor que el passés en primera posició. Qui va fer-ho va ser Nairo Quintana, que després d’uns anys lluitant per la general del Tour, té ara com a objectiu ser el millor escalador, i va endur-se punts valuosos per aconseguir-ho, a més del premi extra en metàl·lic.

Un cop decidit qui puntuava, l’escapada va tornar a ajuntar-se en el grup de 30 unitats, mentre que darrere, l’equip Movistar i l’Ineos posaven un ritme més alt que feia que la diferència baixés dels sis minuts per primera vegada des que s’havia format. Els corredors, al davant i al darrere, es preparaven per a l’infern de la jornada, amb un ascens a Beixalís que tothom tenia marcat en vermell, tant els que lluitaven per l’etapa com els que ho feien per arribar a París amb el maillot groc.

Els primers a provar-ho van ser els escapats amb Nairo Quintana al capdavant, i les rampes inicials de Beixalís (amb trams superiors al 12 per cent d’inclinació) ja van fer una primera selecció que va acabar sent definitiva pocs quilòmetres després amb una espectacular arrencada de Sepp Kuss que només va poder seguir, i tímidament, Alejandro Valverde. El corredor espanyol va veure com se li escapava un triomf que hauria estat de rècord, ja que s’hauria convertit en el ciclista més veterà a guanyar mai una etapa del Tour.

Kuss, però, va comptar amb una ajuda especial, i és que després de l’etapa explicava que “després de patir a l’inici del Tour, avui sabia que la cursa acabava a casa i que tenia la xicota animant-me a l’última pujada, i als meus pares veient-me a casa”, però més que aquests ànims, la coneixença de Beixalís, port ben conegut per tots els corredors professionals que viuen al país, va ser clau per sumar el triomf.

Per darrere, els favorits van arribar a Beixalís amb ganes de provar sort i veure fins a quin punt podien fer trontollar el liderat de Tadej Pogacar. Richard Carapaz i Jonas Vingegaard van ser els primers que van intentar-ho, i tot i no trobar el botí que esperaven, deixar enrere el líder, sí que van poder eliminar Guillaume Martin, que fins ahir era segon, de la lluita pel podi. També va estar a punt de quedar-se el resident del Movistar, Enric Mas, tot i que finalment no va perdre distància amb la resta de favorits. Qui tampoc va patir gens va ser Pogacar, que, tot i els atacs dels rivals, va poder-los seguir el ritme a tots i no va veure compromesa en cap moment la seva posició capdavantera. Precisament l’eslovè, que va guanyar aquí la seva primera etapa a una gran volta al 2019, explicava després de la cursa que “ha estat una etapa difícil perquè és l’última de la segona setmana i esperàvem atacs dels rivals” i, a més, va afegir que “m’he sentit bé a l’última pujada, així que he seguit”.

La cursa agafa avui la segona jornada de descans abans de sortir demà des del Pas de la Casa.

El resident Sepp Kuss es corona a 'casa'

tracking