Judici per la causa primera de Banca Privada d'Andorra

L'AFA al·lega al tribunal que “no eren actes”

El regulador aporta la documentació fins al 2011 i Corts demana que l’ampliï fins al 2014

L'AFA al·lega al tribunal que “no eren actes”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sisena sessió del judici de la causa primera de BPA es va reprendre ahir amb la polèmica sobre les actes de les reunions entre l’AFA –en aquell moment INAF–, BPA i els auditors externs. La jornada començava amb el president de la sala, Enric Anglada, explicant que l’AFA havia respost al requeriment amb la informació dels anys entre el 2007 i el 2011, després que el tribunal fes el requeriment al supervisor el dia abans i li donés només 18 hores per respondre. Segons va exposar Anglada, el regulador va al·legar que no havia aportat fins ara la documentació i que, de fet, havia negat la seva existència perquè considerava que “no eren actes en el sentit estricte de la denominació perquè no havien estat aprovades pels assistents a la reunió”.

Als arguments de l’AFA, el lletrat Salvador Capdevila va etzibar que “tots els documents que ens han fet arribar comencen amb la paraula acta, no té sentit”. Sobre el fet que no estiguessin signades pels assistents de la reunió, els lletrats van argumentar que si ningú va aportar cap objecció a les actes s’entenia que estaven aprovades per assentiment. “El silenci en dret també diu moltes coses”, va recordar Capdevila. De fet, diversos dels advocats defensors van mostrar el seu malestar amb la manera d’operar de l’AFA. L’advocat de Joan Pau Miquel, Jesús Jiménez, fins i tot va llegir en veu alta un document de l’antic INAF en el qual posava en relleu la importància de fer actes de les reunions. “No em puc creure, no ens ho podem creure, que l’INAF no tingui documents interns amb les notes escaients sobre les reunions”, va remarcar Jiménez.

En resposta al requeriment del tribunal, l’AFA va aportar la documentació de les reunions fins al 2011 i no fins al 2014 com demanaven les defenses. L’argument del regulador és que del 2011 al 2014 no es van fer actes atès precisament que durant els anys anteriors no s’havien signat. Els lletrats van insistir en la poca importància de la denominació de la documentació i, per contra, en la necessitat d’obtenir la informació que s’estava demanant per poder exercir el dret a la defensa. Finalment, el president del tribunal va indicar que es tornaria a fer un requeriment a l’AFA perquè complementi la informació amb la documentació relativa a les reunions que es van mantenir fins al 2014. Aquesta vegada, però, el requeriment es farà sense la necessitat d’urgència i el supervisor tindrà fins dilluns vinent per recollir la informació.

El tribunal, però, va desestimar obrir diligències contra el supervisor financer. “El que no farà el tribunal són accions perquè considera que no hi ha base ni motius suficients”, va argumentar Anglada, i va afegir que “si alguna de les parts vol presentar querella està en el seu dret i si el fiscal veu indicis penals també està en el seu dret d’actuar”. En tot cas, “el tribunal no ho considera així”, va remarcar. El fiscal general no té la voluntat de fer-ho, si bé alguns lletrats defensors no ho descarten.

PROTAGONISTES

Les defenses volen les actes fins al 2014

Jesús Jiménez

l’advocat defensor va demanar al tribunal que requereixi a l’AFA que també aporti la informació de les reunions que es van mantenir entre el 2011 i el 2014.

Reclamarà tota la documentació al regulador

Enric Anglada

El president de la sala no va dubtar a dir que tornaria a fer un requeriment a l’AFA perquè aportés la informació que demanen els lletrats.

Suma el sisè dia de declaració al tribunal de corts

Joan Pau Miquel

L’ex-alt càr­rec de bpa va explicar les diferències de la terminologia bancària al tribunal a petició del president de la sala, en el que va ser el seu sisè dia de declaració.

tracking