consell d'europa

López recomana a Espanya reduir les penes pel delicte de sedició

El líder del PS fa una comparativa amb la resta de països membres de l’organisme

López recomana a Espanya reduir les penes pel delicte de sedició

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va presentat ahir a l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa l’informe d’opinió elaborat amb referència a si els polítics han de ser processats per les declaracions que facin durant el seu mandat. López recomana una actualització i una delimitació més acurada del delicte de sedició arran dels fets produïts a Catalunya amb motiu de la declaració d’independència i de les sentències del judici posterior.

El líder socialdemòcrata va exposar els treballs de comparació entre els codis penals dels membres del Consell d’Europa i va remarcar “que s’ha arribat a la conclusió que Espanya aplica penes que són més elevades que les de la gran majoria dels països del Consell d’Europa”. Un informe que va rebre el vot favorable la setmana passada dels partits que donen suport als governs espa­nyol i català.

López va ser escollit de manera unànime pels diputats del Consell d’Europa per ser el ponent d’aquest informe, en què exposa la defensa de la llibertat d’expressió i la protecció que han de tenir els polítics, i en què dedica un extens apartat a la situació que es viu a Turquia.

D’altra banda, l’assemblea va avalar la resolució presentada pel diputat letó Boris Cilevics, en la qual es convida el govern espa­nyol a reformar els delictes de sedició i de rebel·lió, es planteja l’indult dels presos del Procés i es demana retirar la sol·licitud d’extradició contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont –López hi va votar a favor i Mònica Bonell, de DA, es va abstenir–. L’informe que va treballar López té relació amb la proposta del polític letó, ja que se li va encarregar expressar l’opinió de la comissió d’Igualtat.

López reclama el passaport Covid per a països de fora de la UE

El president del PS ha subratllat avui als diputats del Consell d’Europa que alguns dels Estats que aplicaran el passaport Covid no són països que conformen la UE i que és de vital importància per a ells que no se’ls deixi de banda. Pere López també ha agraït als ponents "l’excel·lent feina realitzada" i ha destacat que actualment la població europea es troba en un "complicat equilibri" entre la protecció de la salut, els drets dels ciutadans i el foment d’una mobilitat necessària.

DISGUST DE LA MINISTRA ESPANYOLA

La ministra espanyola d’Afers Estrangers, UE i Cooperació, Arancha González Laya, va lamentar ahir que l’informe adoptat per l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa posi en dubte la llibertat d’expressió dels polítics a Espanya i compari la situació amb Turquia, si bé va subratllar que el document ha estat matisat durant la seva tramitació i defineix com “fort, ple i sòlid” l’estat de dret a Espanya. Laya va diferenciar diversos elements de l’informe perquè, segons la seva opinió, combina recomanacions que “sonaran d’alguna cosa” a com està gestionant el govern de Pedro Sánchez la crisi a Catalunya –en al·lusió a el “diàleg” o als indults–, amb altres idees “confuses”, perquè suggereixen que l’executiu “s’immisceixi en decisions judicials”.

tracking