ENQUESTA DEL CRES

L'habitatge segueix sent la gran preocupació

El 47% de les persones d’entre 25 i 39 anys admeten sentir neguit pel preu dels immobles

L'habitatge segueix sent la gran preocupacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de l’habitatge torna a ser la gran preocupació de la ciutadania en l’Observatori del CRES del primer semestre d’enguany. Un 33,3% dels enquestats coincideixen a assenyalar aquesta opció com el primer aspecte a millorar al país. De fet, el preu de l’habitatge ha estat en els darrers anys un dels majors neguits de la població, arribant al pic del 47% en l’enquesta del segon trimestre del 2019. De totes maneres, amb l’esclat de la pandèmia, la preocupació ciutadana va caure fins al 22,5% al segon semestre de l’any passat i des de llavors ha anat incrementant-se gradualment.

En funció de l’edat es destaca que els joves d’entre 25 i 39 anys són els que en major proporció esmenten aquesta problemàtica (47%), seguit de les persones d’entre 40 i 54 anys (39%), els de 55 anys o més (22%) i finalment els de 18 a 24 anys, en un 20,5% dels casos. Respecte a l’ocupació, els aturats i els treballadors de la indústria són els que més citen aquest aspecte (54% i 52%, respectivament).

Les polítiques socials

En segon lloc, les prestacions socials i les pensions apareixen com un dels majors neguits de la ciutadania. En particular, aquesta opció va ser votada pel 15,7% dels enquestats, amb un valor lleugerament a l’alça en comparació amb els anys anteriors. Respecte a aquesta qüestió no es destaquen diferències estadísticament significatives amb les variables sociodemogràfiques, però certament es constata un augment en la preocupació a mesura que s’estabilitza la situació sanitària. Amb un 14,7%, els salaris ocupen la tercera posició. Les persones d’entre 25 i 39 anys i de 40 a 54 anys són les que en major proporció esmenten aquest aspecte amb un 19% en ambdós casos. Per nacionalitat, les persones portugueses són les que més citen els salaris (25%). I pel que fa a l’ocupació, els treballadors no qualificats són els que més la mencionen.

En quarta posició figuren les infraestructures i els equipaments amb un 12%, mentre que l’economia preocupa un 10,9% de la població. A diferència de l’any passat, la Covid-19 representa ara només una preocupació del 4% per a la ciutadania.

EL 61% DE LA POBLACIÓ DESTINA MÉS DEL 30% DELS INGRESSOS A PAGAR L'IMMOBLE

El 61,5% de la població destina més del 30% dels seus ingressos a pagar l’habitatge, llindar establert per la comunitat internacional com la barrera en la qual es comença a considerar que les famílies tenen una pressió econòmica per fer front a les despeses de l’immoble. Concretament, només un 21% de la població destina menys del 30% dels ingressos mensuals a pagar habitatge. Un 39,5% dels enquestats assegura que entre un 30% i un 40% dels seus ingressos van a parar a la llar, mentre que un 22% afirma que paga mensualment més de la meitat del que cobra. D’altra banda, un 61,4% de la població expressa viure en règim de lloguer, un 22,1% en propietat ja pagat i un 13,8% en propietat però pagant hipoteca. Per nacionalitat es dona una relació estadísticament significativa, i és que les persones andorranes són les que en major proporció declaren viure en habitatges de propietat (el 34% ja han pagat la hipoteca i el 19% l’estan pagant) seguida de la nacionalitat espanyola, altres nacionalitats, la portuguesa i la francesa. Per ocupació, els jubilats, els directius, propietaris o comandaments intermedis són els que més tenen un pis ja pagat.

tracking