x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
LA JUNTA DE PRESIDENTS ESTÀ TREBALLANT EL TEXT

Proposta perquè els consellers no puguin dur tatuatges en zona visible

Ciutadans Compromesos vol que el codi de conducta prohibeixi als parlamentaris dur imatges a la pell i dilatacions que es vegin
Els consellers generals en una sessió parlamentària.

Proposta perquè al Consell no es puguin dur tatuatges

Els consellers generals en una sessió parlamentària.

Fernando Galindo
Actualitzada 21/06/2021 a les 10:15
Ni tatuatges ni dilatacions visibles i sempre amb vestit, jaqueta i corbata. Aquesta és la proposta del president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, per al codi de conducta que està treballant el Consell. La darrera modificació del reglament del Consell General, aprovat el 2019, encarregava a la Sindicatura, d’acord amb la Junta de Presidents, elaborar i sotmetre al ple de la cambra, un codi de conducta dels consellers generals en un termini màxim de 18 mesos des de l’entrada en vigor de la nova normativa. Els presidents de grups han reprès la tasca després d’uns mesos centrats en la pandèmia i estan actualment treballant en el text. En aquest context, Naudi proposa incorporar un article que determini com han de vestir els parlamentaris.
En concret, la proposta inclou que “els consellers generals no podran dur tatuatges al coll, al clatell o al cap, ni en qualsevol part del cos que continguin expressions o imatges obscenes, que incitin a qualsevol tipus de discriminació, o amb un contingut contrari als principis, els valors i les atribucions del càrrec”. El text va més enllà i inclou que “tampoc es poden dur tatuatges en zones visibles”. Així mateix, “no es poden dur dilatacions en zones del cos que siguin visibles”. Pel que fa a la roba, la proposta de CC afegeix que “per a l’assistència a les sessions del Consell General i els actes institucionals els consellers i les conselleres generals hauran de vestir sempre amb vestit, jaqueta i corbata”.


“ACTITUD EXEMPLAR”

L’article proposat pels consellers de la Massana, que porta per nom “Actitud exemplar”, apunta que els parlamentaris tampoc “podran dur, en l’exercici de les seves funcions, signes ostentosos, accessoris o vestimenta que impliquin la pertinença a una religió concreta”. També remarca l’obligació dels membres de la cambra de respectar les tradicions i complir amb l’ús de la vestimenta tradicional i el tricorni sempre que ho demani el síndic o la síndica”.
Més enllà de les referències estètiques, l’article recull la necessitat dels parlamentaris de “respondre sempre a la confiança pública de què són dipositaris com a càrrecs electes”. “Han de tenir un tracte respectuós i dialogant amb els altres consellers generals i amb els ciutadans, en base el principi d’igualtat i de no discriminació de cap mena, així com també amb totes les persones que presten serveis al Consell General”, indica el text. Així mateix, CC afegeix per escrit que “tenen l’obligació d’assistir als actes institucionals i a les celebracions de les festivitats nacionals i parroquials, llevat de causa justificada que permeti excusar la seva absència”. Finalment, fa una crida també a usar correctament les instal·lacions a les quals tenen accés degut al seu càrrec.


Propostes

Sense tatuatges
La proposta de Ciutadans Compromesos prohibeix que els consellers generals puguin dur tatuatges en zones visibles.


No a les dilatacions

Els consellers generals de la Massana tampoc volen que els parlamentaris duguin dilatacions en zones del cos que siguin visibles.

Vestit i corbata
El text exigeix que per a l’assistència a les sessions parlamentàries, els consellers i les conselleres duguin vestit, jaqueta i corbata.


Signes religiosos
Així mateix, CC no vol que es duguin signes ostentosos, accessoris o vestimenta que impliquin la pertinença a una religió concreta.

Respecte
El document també apel·la al respecte entre consellers i cap a la ciutadania i al correcte ús de les instal·lacions.
 
DA DESCARTA FER PÚBLICA LA DECLARACIÓ DE BÉNS I PATRIMONI DELS CÀRRECS PÚBLICS
El text de la llei de transparència i acces a la informació, actualment a tràmit parlamentari, no patirà grans canvis pel que fa al seu contingut polític. Els grups estan treballant la normativa en comissió i probablement no podrà passar per la cambra per ser votada fins després de l’estiu. Malgrat això, els consellers ja han fet avenços en el treball en comissió i si bé hi ha voluntat per transaccionar alguna esmena del PS i arribar a consensos pel que fa a aspectes tècnics de la llei, no n’hi ha per a grans canvis de contingut. Tot i la insistència del PS perquè sigui pública la declaració de béns i patrimoni de tots els càrrecs electes a l’inici del seu mandat que preveu la llei, DA ja ha deixat clar que aquest no és un punt negociable. La declaració, per tant, no podrà ser consultada lliurement pels ciutadans. Es farà davant de notari i únicament es podrà demanar en cas d’una demanda judicial per sospita d’un possible enriquiment del càrrec públic en qüestió durant el seu pas per la política.
D’altra banda, els consellers estan intentant arribar a acords pel que fa a l’accés a la informació pública que podran tenir els ciutadans. El text inicial inclou que la població només podrà consultar la documentació en cas de tenir un “interès legítim”. El PS, per la seva banda, demana que aquest requisit s’elimini i que la informació es pugui consultar lliurement. La majoria ho està estudiant i està pendent d’un informe referent a la llei d’economia digital, que s’està treballant de manera paral·lela, per tal que els dos textos no entrin en contradicció.
Etiquetes
Veure’n més
121
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts