x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
paratge d'interès cultural de la unesco

Els cortalans volen allunyar-se d'una vall del Madriu similar a la d'Incles

Els propietaris privats celebren que es puguin remodelar les bordes i veuen la voluntat d’apostar per un turisme de qualitat, familiar i de natura
Actualitzada 21/06/2021 a les 11:02
Toi i que no han dit la darrera paraula i que volen estudiar minuciosament tots els documents relacionats amb la Vall del Madriu, l’associació que aglutina als cortalans d’Escaldes-Engordany es va mostras satisfets perquè per primer cop “es veu la veritable intenció d’apostar per un turisme de qualitat, familiar i de natura al Madriu”. I és que, segons afirmen “no volem res similar a la Vall d’Incles”, en referència a les noves edificacions d’apartaments.

L’ordinació reguladora del la Vall del Madriu-Perafita-Claror ho deixa clar al seu article 10, que els cortalans celebren perquè demostra que hi ha la voluntat de celebrar aquest territori declarat per la Unesco bé d’interès cultural, i recorden que “des del 2004 no hem vist cap política de promoció de la vall”. Els cortalans estan conveçuts que després de tant de temps de confinament hi haurà una explosió del turisme cultural i de natura, tot i que retreuen que “les activitats autoritzades no estan del tot clares”.

INFORME VINCULANT
L’article 10 permet la construcció d’allotjaments turístics. Les peticions s’han de transmetre a la Comissió de Gestió i al ministeri de Cultura per al seu informe previ vinculant. Aquí sorgeix una mica de suspicàcia perquè les construccions del Govern, comuns, de refugis o centre d’interpretació de la vall no requeriran d’aquest informe previ, i els cortalans es pregunten si estaran subjectes a respectar l’entorn i ser curosos amb els materials de construcció perquè sigui la mateixa que l’arquitectura tradicional de les bordes. També destaquen, de manera positiva, la possibilitat de restaurar les bordes i mantenirles en bon estat.


Pel que fa a les paraules de la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, que des de la seva parròquia “no hi ha la voluntat de fer cap allotjament turístic a la vall. Ni per part comunal, evidentment, ni per part de propietaris privats”, els cortalans van replicar que fins ara aquesta “opció no existia, i per tant la cònsol nio pot afirmar de forma tant rotunda que ningú hi tingui interès en explotar un negoci d’aquest tious”.


Tampoc ha agradat gairé que se’ls entregués l’ordinació reguladora el 28 de maig, quan ja havia estat parovat pel comú d’Encamp, perquè remarquen que “sempre” s’havia lliurat la documentació al consell assessor, on estan representants els cortalans escaldencs.

 
EDIFICIS RURALS PER ALLOTJAR TURISTES
Els cortalans podran construir bordes noves per a allotjament turístic a la vall del Madriu-Perafita Claror. Tot i que l’ordinació reguladora de la vall prohibeix de manera general “la construcció de nous edificis així com de nous campaments de caçadors”, l'article 10.3 del text inclou una excepció per als propietaris de cortals. Concretament, els permet edificar “bordes noves destinades a l'allotjament turístic de tipus rural”.

Ara bé, si un cortalà decideix alçar una construcció d’aquest tipus en terrenys de la seva propietat, no ho podrà fer de qualsevol manera, ja que haurà de ser “totalment” compatible “amb l’entorn” i adequada “a l’arquitectura tradicional de les bordes”. L’article 10.3 de l’ordinació també estableix que les bordes de nova construcció hauran de disposar “de les autoritzacions administratives corresponents”. Les sol·licituds de llicències per edificar s’han de fer al comú corresponent.
Etiquetes
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts