Efectes del temporal

Un fenomen mai vist

Veïns de La Massana relaten la virulència d’un temporal que el servei de meteorologia afirma que no va ser ni un tornado ni un esclafit.

Un fenomen mai vistFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la tempesta ve la calma. Però els estralls del temporal encara són ben visibles: zones boscoses malmeses, arbres caiguts, destrosses a teulades... I tot i que els meteoròlegs asseguren que el fenomen que va afectar dijous Andorra “entra dins la normalitat”, alguns veïns no hi estan gaire d’acord. “Semblava com si s’hagués d’acabar el món”, va comentar un dels habitants de la Massana. “No havíem vist mai un fenomen com aquest. És la primera vegada que passa això aquí”, va assegurar, encara sorprès. Relatava, de fet, que tot va succeir molt ràpid. “Primer va arribar un fort vent huracanat i en pocs minuts va caure molta aigua”, va explicar. Tot i això, l’anàlisi científic no sembla donar gaire suport a les vivències dels testimonis. Guillem Martín, del servei de Meteorologia del Govern, va remarcar que les destrosses a la zona boscosa entre l’Aldosa i Anyós, un dels incidents més destacables de la jornada, en cap cas van ser causades per un tornado o un esclafit, ja que els dos episodis haurien tingut “conseqüències diferents”. En aquest sentit, el meteoròleg va precisar que un tornado és una mànega d’aire que xucla els objectes i els porta més enllà i que l’esclafit també hauria tingut un epicentre i hauria provocat el desplaçament dels arbres. A diferència d’això, tots els arbres de l’Aldosa van caure en la mateixa direcció i van quedar al mateix lloc, per sort, sense obstruir el pas de la carretera. Segons el seu parer, doncs, el que va succeir va ser que es van produir “ràfegues de vent sostingudes” molt fortes –amb un màxim registrat de 109 quilòmetres per hora– que van provocar la caiguda i el trencament d’arbres. El que s’anomena tècnicament com un sistema convectiu de mesoescala provocat per un petit embossament d’aire fred que va creuar Andorra. Pel que fa a les precipitacions, el servei de Meteorologia va informar que al Bony de les Neres va registrar 34,9 mm d’aigua.

Les imatges de la zona de l’Aldosa, que pocs minuts després del temporal ja circulaven per les xarxes socials, mostraven l’espai com un escenari gairebé catastròfic. Quant a la zona afectada, bombers i operaris van desplaçar-se fins a la zona de caiguda d’arbres i van dur a terme una primera intervenció d’emergència durant el mateix vespre de dijous i el matí del divendres. La neteja completa de l’espai, segons es va informar des del comú de la Massana, s’anirà realitzant progressivament a partir de les tasques de manteniment de camins i boscos previstes per a aquest estiu.

tracking