x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Efectes del temporal

Canonades mal dimensionades

El desbordament del torrent que va obligar a tallar la CG-6 per l’arrossegament de pedres es va produir per l’obstrucció dels tubs a l’altura de la Borda de l’Arena
Les destrosses a la zona del bosc de l'Aldosa.

Canonades trampa

Canonada al camí d'Aixàs, ampla però encara amb restes de la torrentada. A la carretera de Beixalís s'estreny (el con dona una referència) i, a més, la travessa un tub.

Actualitzada 19/06/2021 a les 11:12
Les causes que expliquen l’allau de fang que es va produir dilluns a Bixessarri no es basen en cap fenomen nou. De fet, allò que va acabar provocant que s’acumulessin grans bassals en un tram de la carretera de la CG-6 –i que consegüentment va acabar causant l’arrossegament de terra i pedres sobre la via– rau en un problema de la mida de les canonades que passen per sota de la calçada. De fet, com s’ha pogut comprovar, algunes de les canonades del tram més baix de la carretera, les dues que es troben a l’altura de Bixessarri i la Borda de l’Arena, estan mal dimensionades i no són suficientment amples per permetre el pas de l’aigua en cas de torrentada. Un fet que contràriament no succeeix al tram del camí d'Aixàs, on els conductes són més amplis i no suposen cap mena de problema pel pas de l’aigua en situacions torrencials. A més, s’ha observat que una de les canaleres més estretes que va quedar obstruïda, durant la tempest, la de Bixessarri, a es troba travessada per un tub que encara dificulten més el pas de la torrentada. De fet, es tracta d’una situació que no és nova, i és que des de la dècada dels anys noranta aquest tram viari de Sant Julià arrossega, almenys, cinc episodis semblants en què aquests canals han quedat obstruïts.

Treballs de restabliment
La policia va rebre l’avís sobre el succés a les 18.36 hores de dilluns. Posteriorment, es va tallar el pas de la CG-6 a partir de la Borda de l’Arena i el COEX va començar a treballar per poder restablir la circulació a la via. En aquells moments, el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, es van desplaçar fins a la zona per avaluar l’afectació i coordinar els treballs de restabliment que van dur a terme Protecció Civil, el cos de bombers i els agents de circulació comunals. Finalment, els veïns van poder creuar a través d’un pas alternatiu que es va habilitar aquell mateix vespre. Durant els pròxims dies s’acabarà de retirar la matèria orgànica restant de les canonades.
Etiquetes
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts