Reportatge

Èxit de joves donants

La sala àgora ha acollit durant tres dies la primera campanya de donació de sang que ha inclòs la possibilitat de registrar-se per donar medul·la òssia.

Èxit de joves donants

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La iniciativa ha funcionat. I la rebuda encara ha estat millor. Dilluns passat es va iniciar per primera vegada al Principat una campanya de donació de sang que ha introduït la possibilitat de donar medul·la òssia. “Moltes de les persones que tenen la vocació solidària de donar sang són habituals i venen sovint. Aquests dies, d’aquesta manera, han aprofitat per apuntar-se també al registre de donants de medul·la òssia”, va explicar el director de Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández.

Cristina Pérez, coordinadora de donacions del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària,va valorar molt positivament aquesta prova pilot, que ha atret l’atenció de molts joves i que segurament finalitzarà amb un total d’una cinquantena de futurs donants inscrits. “La franja d’edat que acceptem és de 18 a 40 anys. Hi ha hagut gent de totes les edats que s’ha interessat molt”, va detallar. Tot i els dubtes sorgits entre molts dels donants, els responsables van explicar que cap s’havia acabat fent enrere. “El dubte és sobretot el procediment tècnic”, va concretar. De fet, poca gent és conscient que el 80% de donacions de medul·la es fan a través de la sang i no a través de la punció de l’os. En aquest sentit, per apuntar-se només ha estat necessari sotmetre’s a l’anomenat tipping, una primera extracció de 10 mil·lilitres de sang.

Pel que fa al perfil del donant, José Ortega, infermer referent del SAAS, va detallar que s’havia acollit un perfil jove, d’una mitjana de 30 anys. Un dels donants, Xavier Pérez, de 24 anys, va explicar que s’havia assabentat de l’existència d’aquesta nova campanya a través de la seva germana, que és infermera. “La veritat és que no en coneixia gaire el funcionament. No sabia que estaves inscrit per a tota la vida”, va comentar. “Pensava que era com donar sang, on la teva donació passa a un estoc. En aquest cas, però, entres a un registre i si mai et necessiten contacten”, va afegir. Pérez està conscienciat amb la problemàtica, ja que el seu avi va morir de leucèmia, per a qui van destinades aquest tipus de donacions. Més enllà, explica que dona sang constantment i que “tothom ho hauria de fer”.

Habitualment la Creu Roja programa quatre campanyes de donació de sang l’any. Malauradament, l’any passat només se’n van dur a terme dues per la pandèmia i els estocs del Banc de Teixits de Catalunya –on s’envien totes les donacions del Principat– van disminuir considerablement. Ara, doncs, s’han tornat a reprendre les campanyes amb un nou format de tres dies amb cita prèvia per evitar aglomeracions i esperes innecessàries. En aquest sentit, la propera –que també inclourà campanya de medul·la òssia– tindrà lloc el mes de setembre. “La idea és anar aprofitant les campanyes de donació de sang”, va detallar Pérez.

tracking