CAS PUJOL

La fiscalia anticorrupció demana cinc anys de presó i 10 milions de multa a Francesc Robert

El jutge Pedraz envia a judici l'exdirector de RTVA, a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva família pels diners a Andorra

La fiscalia considera Francesc Robert el testaferro de Jordi Pujol FerrusolaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia anticorrupció té previst demanar cinc anys de presó i una multa de deu milions d'euros a l'exdirector de RTVA, Francesc Robert, per la seva presumpta col·laboració amb la família Pujol. En la qualificació dels fets realitzada el passat maig també va demanar la mateixa pena de presó i 800.000 euros de sanció per a l'exdirector d'Heliand, Jorge Barrigón.

Avui, el jutge de l'Audiència Nacional espanyola Santiago Pedraz ha acordat l'obertura de judici oral contra l'expresident català Jordi Pujol i els seus set fills per formar presumptament una organització criminal que s'hauria enriquit durant dècades amb activitats corruptes valent-se de la seva posició política, i ha demanat a la família que dipositi 7,5 milions d'euros per cobrir les eventuals responsabilitats civils. El jutge també envia a judici diversos empresaris que haurien facilitat als Pujol les seves activitats, entre ells l'exdirector de RTVA, Francesc Robert, i l'exdirector d'Heliand, Jorge Barrigón. Si la fiscalia anticorrupció demana cinc anys de presó i les altes multes, la demanda de l'advocacia de l'Estat espanyol és inferior. Vol dos anys de presó, dos d'inhabilitació i 60.000 euros de multa.

Pedraz porta a la banqueta dels acusats a tota la família, a excepció de la dona de l'expresident, Marta Ferrusola --a la qual va exonerar pel seu estat de salut després que la defensa presentés un informe mèdic en el qual al·legava que patia demència severa--, així com a altres 11 persones, entre elles Mercè Gironés, l'exdona del primogènit dels Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, i diversos empresaris.

Els imputa presumptes delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte continuat de falsificació de document mercantil, delicte de frustració en l'execució i fins a set delictes contra la Hisenda Pública. Per garantir les possibles responsabilitats civils per aquests últims, demana a Jordi Pujol Ferrusola que dipositi 7,5 milions d'euros i a la seva exdona, altres 400.000 euros, en el termini de deu dies, amb l'advertència d'embargament dels seus béns si no ho fan o es declaren insolvents.

Tot i això, el jutge ha ratificat la situació de llibertat de tots els processats al considerar que "no hi ha la necessitat d'assegurar la presència dels acusats en les sessions del judici oral" que se seguiran a l'Audiència Nacional. A més, Pedraz ha donat un mes, fins al 16 de juliol, als acusats perquè presentin escrit de defensa davant les acusacions formulades, un lapse de temps que entén "proporcional" a "la complexitat de la causa".

tracking