Reportatge

170 dies a la muntanya

El fotògraf Jaime Rojo es va passar gairebé sis mesos entre muntanyes i valls per a un reportatge de la flora i fauna que presenta National Geographic

170 dies a la muntanyaE. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fer un reportatge de la fauna i flora d’un país requereix dues coses. Temps per poder estudiar els costums dels animals i paciència per trobar el moment exacte en què disparar la fotografia, perquè en moltes ocasions els models naturals no permeten una segona oportunitat un cop han sentit el clic de l’obturador de la càmera de fotos. “Andorra és un entorn privilegiat i vosaltres el teniu al costat de casa”, va comentar l’explorador i fotògraf de National Geographic Jaime Rojo, que és l’encarregat de plasmar en un reportatge la naturalesa del Principat.

I per aconseguir-ho es va estar 170 dies entre muntanyes i valls, cercant els animals més característics del país. “Et deus conèixer, fins i tot, les muntanyes millor que nosaltres”, va comentar entre somriures el cap de Govern, Xavier Espot, durant el passeig entre els panells amb les fotos de Rojo que adornen la zona de The Cloud. Una zona que la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ja va anunciar que canviarà de nom, sense revelar-ne, però, la nova nomenclatura.

Aquests 170 dies pràcticament donarien per escriure un llibre d’anècdotes, a banda de les fotografies que editarà National Geographic. I entre totes, Rojo en va explicar una, la del gall de bosc. “Feia dies que intentava veure’n i no hi havia manera”, va començar relatant. La perseverança de Rojo va tenir premi quan “un matí, després de passar tota la nit a l’amagatall per veure’ls, vaig sentir molt de fred. I és que havia caigut una nevada descomunal en ple mes de maig”. Aquest fet, el del fred, va ser determinant, ja que, segons el fotògraf, “aquests són animals que necessiten fred, perquè Andorra és una gran reserva al sud d’Europa d’animals boreals”. En aquest moment, la naturalesa va fer la seva màgia, i entre la quantitat de neu caiguda en ple mes de maig van començar a aparèixer gallines i galls de bosc, en una follia primaveral que va deixar Rojo captivat. “És un dels grans moments que he viscut de la feina que he fet a Andorra”, va recordar.

COL·LABORACIÓ CONTINUADA

El futur llibre i reportatge de National Geographic que complementen l’exposició del centre d’Andorra la Vella només són part del partenariat del Principat amb la multinacional Disney. El flamant nou ministre de Turisme, Jordi Torres, que encara no està acostumat a la nova cartera, va manifestar que “com a ministre d’Ordenament Territorial vull agrair la col·laboració amb Disney”, que també tindrà un espot fet amb dibuixos animats.

En aquest marc, Vivand, a Escaldes-Engordany, des d’ahir registra l’exposició de personatges de la factoria que s’havia de fer l’any passat i que la Covid-19 ha endarrerit fins enguany. Un repàs, que només creuar el carrer de la Unió s’inicia amb el casc d’un soldat imperial d’Star Wars.

tracking