x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Reportatge

Un pas més a favor del sòl

El centre d’estudis de la Neu i la Muntanya s’incorporarà a l’ASPir, un projecte europeu per conservar i millorar la qualitat dels sòls dels Pirineus.
Un dels treballs de camp del Cenma relacionats amb el sòl.

Un pas més a favor del sòl

Un dels treballs de camp del Cenma relacionats amb el sòl.

CENMA
Actualitzada 14/06/2021 a les 12:02
ls sòls són reguladors. I protegir-los durant el canvi climàtic és molt important. Per aquest motiu, l’Institut d’Estudis Andorrans, a través del Cenma, ha decidit fer el pas d’incorporar-se a l’Aliança dels Sòls dels Pirineus (ASPir), una xarxa de cooperació transfronterera de la qual ja formen part França i Espanya.

“A l’Institut nosaltres duem a terme estudis on, sovint, necessitem especialistes. I pot semblar senzill però, a vegades, nosaltres sols no ho podem assumir. Ens fa falta suport extern. Participar en aquesta xarxa on formarà part el comitè expert dels Pirineus ens ajudarà en aquest sentit”, diu Benjamin Komac, cap de la Unitat de Medi Biòtic del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya.

De fet, l’ASPir, s’engloba dins l’Aliança Mundial pel Sòl (Global Soli Partnership), l’ens mundial que es regeix per la normativa de la Carta Mundial del Sòl creada el 1981 amb la finalitat de proveir un instrument normatiu en relació amb la protecció i la conservació dels sols. “És una iniciativa mundial que es va fer a Europa i ara s’ha fet específicament als Pirineus”, detallava Komac. Actualment l’ASPir està formada per diverses entitats espanyoles i franceses –de moment, 23– i l’Institut d’Estudis Andorrans entrarà a formar-ne part imminentment. “Encara no hem firmat la carta però el procés es formalitzarà aquest mes de juny”, va assegurar Kovac. Una vegada constituïda la inclusió, l’ASPir ha de funcionar com un instrument molt útil per poder harmonitzar polítiques i actuacions als Pirineus entre els tres estats. “A nivell dels Pirineus potser podrem anar més ràpid en alguns estudis a nivell de l’ecologia del sòl, la utilització de la matèria orgànica, els cicles dels nutrients...”, afegia l’investigador.

Els sòls es troben sota pressió a causa del creixement poblacional, la major demanda alimentària i la competició per als usos del terra. I tot i que la importància del sòl sembla clara, des de l’Institut s’afirma que en el passat no ha rebut prou atenció pel que fa al seu ús i la gestió, ja que es considerava com un recurs infinit que sempre brindaria serveis.
Etiquetes
  • #1 Cortala
    (14/06/21 09:22)

    Si, a la Vall del Madriu. Uns cracs

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts