Informe d'avaluació

L'FMI recomana reservar el 12% del PIB en dipòsits internacionals

L’organisme insta Andorra a disposar de més liquiditat i creu que el Govern ha de reforçar l’aposta
per la inversió pública

L'FMI recomana reservar el 12% del PIB en dipòsits internacionalsSFGA / C. ESTEVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer informe del Fons Monetari Internacional (FMI) per avaluar la salut econòmica, financera i social d’Andorra ha conclòs que el país necessita incrementar les reserves a l’exterior per guanyar més resiliència davant de futures crisis que puguin afectar el turisme. Concretament, la cap de la missió de l’FMI per a Andorra, Srobona Mitra, va assegurar ahir en roda de premsa que l’objectiu que s’ha de fixar el país és arribar a reservar el 12% del producte interior brut, equivalent a 334 milions d’euros, en dipòsits internacionals.

“Tots els països tenen reserves internacionals. Andorra utilitza l’euro, però no té accés al Banc Central Europeu i no té cap prestador de darrera instància, per això creiem que és necessari aplicar un principi de cautela que permeti disposar de més liquiditat”, va declarar Mitra, que va liderar de forma virtual les reunions programades amb les autoritats andorranes i els principals agents socioeconòmics del país en els darrers mesos per a l’elaboració de l’informe.

Per la seva banda, el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, va posar en relleu que la recomanació de l’FMI els ajudarà a organitzar “d’una forma més adequada” la capacitat financera de l’Estat. De totes maneres, el ministre va afirmat que Andorra, des que va adherir-se a l’FMI, ja disposa d’un 2% del PIB a l’exterior, per valor de 62 milions d’euros, en concepte de drets especials de gir del mateix organisme. “A curt termini podem tenir un creixement significatiu sense implicar un endeutament major i sense fer esforços pressupostaris fora del que són habituals”, va manifestar amb relació a les reserves a l’exterior.

Més inversió pública

Paral·lelament, l’FMI també va posar el focus en el fet que caldria més inversió pública en infraestructures, en transport, en educació, en l’adaptació de les pistes d’esquí al canvi climàtic i en energies renovables. Sobre aquesta qüestió, Jover va refermar el compromís de treballar en aquesta direcció però sense oblidar la contenció de la despesa pública “per evitar accelerar l’endeutament de forma forassenyada”. Per aquest motiu, el ministre va recordar que més enllà del pressupost del Govern, FEDA i Andorra Telecom han de jugar un paper cabdal per “elevar el ritme d’inversions”.

Una altra de les qüestions que l’FMI va instar Andorra a millorar és en l’àmbit estadístic i la recopilació de dades. Precisament, el titular de Finances va expressar que arran de l’adhesió “molt recentment hem pogut publicar la primera balança de pagaments”, i va augurar una major cooperació amb els experts de l’organisme. Cal recordar que Andorra es va adherir oficialment a l’FMI el 16 d’octubre esdevenint el 190è membre de l’organisme. En aquest sentit, tant Jover com Mitra van assenyalar que el Principat s’ha convertit en el país que més ràpidament ha completat el procés d’adhesió des de la formalització de la sol·licitud, realitzada el gener del 2020.

PRONÒSTIC DE CREIXEMENT DEL PIB D'UN 5,8% EL 2021 I D'UN 4,1% EL 2022

D’altra banda, el màxim organisme de caràcter financer en l’àmbit mundial va ser optimista a l’hora de pronosticar una favorable recuperació econòmica per a Andorra, sempre subjecta a l’evolució de la pandèmia i a les dades epidemiològiques. D’aquesta manera, la previsió és que el PIB pugui arribar a créixer un 5,8% durant el 2021 i un 4,1% durant el 2022. A més, l’FMI va destacar que malgrat “l’elevada afectació” de la pandèmia al país pel que fa a positius, el sistema sanitari ha aconseguit mantenir taxes de letalitat inferiors a les de països de l’entorn, fent esment a la ràpida detecció de casos i a la política de cribratge. Així mateix, l’FMI va valorar els esforços de l’Estat durant la pandèmia i va considerar que el deute públic és “sostenible” perquè es redueixi el 2022 “i assoleixi els límits fixats el 2024”. “El nostre nivell d’endeutament és sostenible fins i tot en escenaris d’estrès. Ens han valorat positivament l’estratègia en la diversificació del deute i l’emissió internacional”, va congratular-se Jover. En darrer lloc, l’FMI va subratllar la importància de reformar el sistema de pensions abans que s’esgoti el fons el 2038.

tracking