Tercer aval de la justícia a la feina del fiscal general a la 'causa BPA'

El CSJ desestima la petició d’apartar Alberca per “animadversió” a un advocat

Tercer aval de la justícia a la feina del fiscal general a la 'causa BPA'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La justícia avala per tercera vegada en poc més d’una setmana la feina realitzada pel fiscal general, Alfons Alberca, en la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), coneguda com a cas Gao Ping. El Consell Superior de la Justícia va desestimar dimarts el recurs presentat per l’advocat de dos dels processats, Antoni Riestra, d’apartar el màxim representant del ministeri públic del cas per tenir una enemistat manifesta contra la seva persona.

El lletrat denuncia persecució per part d’Alfons Alberca arran del seu processament en el cas de les fotografies dutes a terme a la Batllia als germans Pere, Oleguer i Jordi Pujol fill, un delicte del qual va ser absolt recentment pel Tribunal Superior. Riestra considera que el fet que fos directament el fiscal qui iniciés la investigació pel cas del 2014 pot restar imparcialitat al desenvolupament de la causa actual, tot i que ahir, en el moment de rebre la decisió de la cúpula judicial, l’advocat va indicar que esperava una resposta negativa.

D’altra banda, Riestra va lliurar ahir al matí un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior contra la inadmissió de la querella presentada per diversos processats en la causa primera de BPA. Els querellants acusaven Alberca de no perseguir penalment treballadors d’altres entitats bancàries que, segons el seu parer, haurien dut a terme activitats presumptament delictives similars a les que els han portat a la banqueta. Els processats sol·licitaven que se li obrís un expedient en considerar que hi havia “passivitat o inactivitat” per part de la Fiscalia per no investigar els presumptes fets delictius.

Corts, que va ser el tribunal designat per estudiar la querella en ser el màxim representant del ministeri públic la persona aforada, va estimar que Alfons Alberca no ha comès prevaricació ni el delicte d’omissió del deure de perseguir delictes, ja que no hi ha cap mena de prova de les acusacions, i posa de manifest que són suposicions que fan els querellants.

Després de la doble negativa del CSJ, amb tota probabilitat la vista oral de la causa primera de BPA, el cas Gao Ping, es reprendrà dilluns vinent a les nou del matí. Cal recordar que l’inici del judici es va suspendre en espera de rebre aquestes resolucions.

JOVER DIU QUE EL GOVERN VA FER "EL QUE TOCAVA" AMB BPA

El ministre de Finances, Eric Jover, va defensar l’actuació del Govern en el cas BPA a preguntes de la premsa sobre la carta oberta de Ramon Cierco i va reiterar que “el Govern va fer el que tocava en cada moment, i era la millor opció per preservar els actius dins el banc i l’impacte en els treballadors i l’estat de la plaça financera”. Jover va dir que no comparteix la posició de Cierco i va exposar que “se’ns acusa que el Govern entorpeix la justícia, i us feu ressò de qui està entorpint amb recusacions i altres el procediment judicial habitual”. Ramon Cierco, juntament amb el seu germà Higini, un dels ex-màxims accionistes de BPA, signen una carta oberta al cap de Govern publicada en diversos mitjans, on asseguren que hi ha una estratègia “orquestrada en vagi a saber quines oficines” per trobar un culpable.

EL SUPERIOR DECIDIRÀ SI DEMANAR QUE S'APARTI ALBERCA DEL CAS ÉS LEGÍTIM

El Tribunal Superior va acollir ahir al matí dues vistes orals per decidir si els recursos presentats per diversos lletrats amb relació a la causa primera de BPA, el cas Gao Ping, per recusar el fiscal general són legítims. El Consell Superior de la Justícia va desestimar els recursos en els quals es demanava apartar el màxim representant del ministeri públic per ser el cunyat de la secretària general del Govern, Ester Fenoll, sent aquest part acusadora en el cas. L’altre recurs està relacionat amb la reunió que van mantenir Alfons Alberca i el fiscal adjunt, Borja Aguado, amb els consellers generals que preparen la modificació de la Llei de blanqueig. En ambdós casos els lletrats van al·legar que el Consell Superior està incomplint la llei i van sol·licitar que els recursos tornin al tribunal de primera instància perquè es revisi d’una manera justa i imparcial si s’entren a tràmit i que els processos “segueixin la legalitat, que segueixin el procés en totes les seves fases, sense prejudicis”. A més, també van demanar que mentre el Superior no dicti la sentència de la vista s’acordi la suspensió de l’acte administratiu de la causa exposant que si dilluns vinent s’inicia el judici i després finalment s’aparta el fiscal general, “haurem de tornar a iniciar el procediment amb una nova composició del tribunal”. Tot i això, els magistrats de la sala penal no van admetre la petició, ja que van afirmar que s’hauria d’haver plantejat en la redacció del recurs i que enmig de la vista del Superior no es poden realitzar noves peticions.

tracking