Sessió de control al Govern

Benazet ajorna l'inici del tercer pagador

El ministre considera que la implementació d’aquesta figura “desordenaria” el sistema sanitari si abans no s’enllesteixen les prestacions de la CASS i la via preferent

Benazet ajorna l'inici del tercer pagadorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va manifestar ahir, durant la sessió de control al Govern celebrada al Consell General, que la figura del tercer pagador quedarà aparcada fins que no s’implementi la nova cartera de serveis sanitària i el quadre de comandament de la via preferent. “Si no es fan aquests passos previs pot comportar una utilització errònia del tercer pagador. S’han d’establir els circuits perquè vagin en benefici de la salut i no comportin un desordre del sistema sanitari”, va declarar Benazet, que va afirmar que la nova cartera de serveis es troba en fase avançada perquè “molt aviat” pugui veure la llum.

En aquest sentit, Benazet es va mostrar partidari d’incorporar la figura del tercer pagador “per a qualsevol persona que accedeixi al sistema sanitari”, però va excusar-se justificant que la pandèmia ha alentit el calendari. “L’equip que hi treballava està destinant esforços a la campanya de vacunació, però la primera consigna que tenen és que quan puguem afluixar ho tornem a posar en marxa”, va assegurar el titular de Salut.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, va mostrar-se “decebut” per la resposta del ministre. “Ens posa dues qüestions al davant que no són menors i que si han d’esdevenir de caràcter previ, tot apunta que el projecte de tercer pagador falta bastant temps que vegi la llum”, va exclamar. A més, el dirigent socialdemòcrata va lamentar la “manca de voluntat política” del Govern i va denunciar que el mes de setembre del 2020 ja disposava d’un reglament que va presentar al consell d’administració de la CASS per fer efectiu el tercer pagador.

“No es pot posar la pandèmia com a excusa de tot”, va afegir López, que va retreure al ministre que hi hagi persones que no puguin fer front a la despesa econòmica per adquirir un medicament o practicar-se una analítica. “L’ajornament per qüestions econòmiques suposa un greu perjudici per a la seva salut”, va recalcar el president del grup parlamentari del PS.

Pla de salut mental, a la tardor

Paral·lelament, el màxim responsable de la cartera sanitària va exposar ahir que el pla integral de salut mental està en una fase molt avançada i va augurar que podrà ser una realitat la tardor vinent. Així mateix, Benazet va confirmar que ja s’han signat més de dotze convenis amb psicòlegs per adherir-se al programa impulsat pel Govern que pretén donar resposta a les persones que han patit un trastorn o que han tingut un empitjorament durant la pandèmia.

Al seu torn, la consellera del PS Susanna Vela va expressar el seu “cansament” per “la dilació en la presa de decisions que afecten la salut mental”. “Voldríem saber on és l’escull. La pandèmia no és cap excusa”, va recriminar Vela. Finalment, la dirigent socialdemòcrata va preguntar per l’estat de l’àrea de salut mental després de la renúncia de Joan Escoter com a cap del departament. “Per tenir un cap de servei de l’àrea de salut mental primer fan falta candidats. Creiem que podrem treure un edicte aviat”, va contestar Benazet, que va puntualitzar que l’actual cap de servei de l’àrea continua en funcions després d’una baixa laboral de la qual s’ha recuperat.

QUI ES POSA MÉS VERMELL?

El duel entre el president del grup parlamentari del PS, Pere López, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per veure qui es ruboritzava més durant el debat sobre l’agilització de tràmits per atreure inversió estrangera va revifar les ferides no cicatritzades entre socialdemòcrates i liberals. Per moments, el contingut va quedar en un segon pla i les intervencions van anar a buscar el cos a cos sota el pretext del temps que triga a constituir-se un negoci al país, quantificat en 240 dies segons l’auditoria que va realitzar-se entre l’octubre del 2019 i el març del 2020. “No comprometre’s a fer que això millori trobo que com a ministre d’Economia s’hauria de ruboritzar i posar-se vermell. Ens hauria de fer vergonya tenir uns formularis com els que tenim. Jo em ruboritzo davant un inversor estranger”, va etzibar López. En el torn de rèplica, Gallardo no es va quedar curt. “Té la dubtosa habilitat d’inventar-se el que li convé. El dia 18 rendiré comptes a la comissió d’Economia per explicar els avenços que s’han fet i dels quals em sento responsable. Llavors serà vostè qui es posarà més vermell que la corbata que porta quan li pugui demostrar amb fets i exemples que ja no estem a 240 dies”, va respondre. “Ho confia tot a la comissió”, va dir López. “Ja veurem qui es posa més vermell: vostè o jo”, va cloure Gallardo.

tracking