Crida a donants

64 persones inscrites al programa per donar medul·la òssia

Salut ha activat un web específic amb tota la informació i els dubtes sobre el procediment

64 persones inscrites al programa per donar medul·la òssiaGovern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 64 persones s’han apuntat al programa de donació de medul·la òssia des que es va obrir l’opció d’apuntar-se el març de l’any passat. Ara, després de més d’un any d’aturada a causa de la pandèmia, el programa es torna a reprendre. En aquest sentit, des del ministeri de Salut s’ha creat un web específic amb tota la informació necessària http://andorra.medullaossia.org per inscriure’s i, en cas d’haver-hi receptor compatible, iniciar el procés per donar. De fet, la coordinadora del punt d’atenció al donant, Cristina Pérez, va recordar ahir en una compareixença que “només un de cada 4.000 inscrits acaba sent compatible amb un receptor, així que fa falta tenir una llista com més llarga millor”. També va subratllar la preocupant dada de casos que es diagnostiquen cada any de leucèmia a Espanya: 6.500.

Pérez també va explicar que en molt pocs casos les cèl·lules mare s’extreuen mitjançant la tècnica de la punció, ja que normalment la donació es fa a través de sang perifèrica, l’opció més senzilla i habitual. Dues opcions que es fan en un centre de Barcelona i els pacients tenen cobertes les despeses de desplaçament, alimentació i baixa laboral. El 14 de juny es podrà dur a terme el registre en una taula que habilitarà el SAAS a la sala Àgora d’Andor­ra la Vella.

CAMPANYA PEL CÀNCER DE PRÒSTATA

Avui, Dia mundial contra el càncer de pròstata, comença la segona campanya del Fes-t'ho Mirar, organitzada per l'Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) amb el patrocini de Vall Banc i dirigida a la prevenció i detecció precoç del càncer de pròstata. Avui RTVA comença l'emissió d'un espot que evidencia la necessitat d'anar al metge en cas de símptomes.

tracking