Projecte de Grifols

Una llei de recerca biomèdica donarà un marc homologable

La companyia afirma que reduirà al màxim l’experimentació amb animals

Una llei de recerca biomèdica donarà un marc homologableFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Grifols va voler respondre als dubtes generats sobre la seva arribada. Daniel Fleta, director del departament industrial, coneixedor dels neguits, va remarcar que no aterren al Principat “perquè hi hagi una legislació diferent o per fer quelcom que no es pot en altres països”. Va precisar que l’experimentació principal no serà amb animals, però va admetre que la investigació amb ratolins és inevitable en alguns casos, però intentant reduir-la al màxim: “Si volem un centre de referència hem d’oferir recursos, serveis, tecnologies, i en investigació clínica es necessiten animals.”

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va avançar que s’està preparant una llei de recerca biomèdica perquè doni un marc segur i homologable amb qualsevol llei europea. “Tinc la seguretat que no afectarà la salut, sinó que serà una oportunitat per als joves”, va afirmar, recordant que els seus nets viuen a Ordino. El Govern posarà en marxa un comitè científic i una comissió nacional d’ètica i d’investigació que han de validar el projecte.

Xavier Espot i el cònsol ordinenc, Josep Àngel Mortés, van ressaltar que la instal·lació no està en disputa amb la reserva de la biosfera declarada per la Unesco, i que el projecte serà respectuós amb el medi ambient i les especificitats d’Ordino.

L’aposta de la farmacèutica aportarà llocs de treball qualificats i vol ser un pol d’atracció per a científics. Fleta va precisar que el centre serà un referent internacional que “donarà preferència a la gent del país”. Espot va recordar que els joves que estudien carreres científiques no tenen cap sortida a Andorra i “no poden definir un projecte de vida al país on van néixer”.

Espot va descartar fer una consulta popular. Al centre ordinenc es desenvoluparan investigacions “oncològiques, sobre trastorns immunològics i malalties infeccioses”. També es promocionarà la divulgació amb simposis. Grifols invertirà 25 milions d’euros per arrencar el centre ordinenc i set milions anuals en despeses operatives. Preveu 50 investigadors i 15 persones per al funcionament. El cap de Govern va explicar que es tracta d’una iniciativa publicoprivada i que l’executiu sempre tindrà una representació del 20% sense aportar diners encara que es facin ampliacions de capital. Albert Grifols, director d’innovació tecnològica, va aprofitar per donar detalls de la dimensió de la companyia. Quant a l’edifici, Espot i Mortés van afirmar que estarà adaptat a l’entorn i que no afectarà el camí ral.

Una llei de recerca biomèdica donarà un marc homologable

tracking