SALUT

El programa de donació de medul·la òssia es reprèn després d'un any

Salut destaca que 6.500 persones són diagnosticades amb leucèmia cada any a Espanya

Roda de premsa de presentació del procés per fer-se donant de medul·la òssia.SFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de més d'un any d'aturada a causa de lapandèmiaesreprènel Programa de donació de medul·la òssia al Principat. Tothom qui vulgui convertir-se en donant, tingui una edat compresa entre els 18 i 40 anys i gaudeixi d'un bon estat de salut, ja es pot informar i inscriure a través del web https://andorra.medullaossia.org.En aquest sentit, Cristina Pérez, coordinadora del Punt d'Atenció al Donant delSAASha destacat avui en una compareixença la importància d'estar ben informat sobre el procés abans de fer el pas. També ha fet saber que només 1 de 4.000 donants és afectiu i ha subratllat la importància de convertir-se en donanta causa del'elevat nombre de casos diagnosticats de leucèmia (6.500 a Espanya cada any). Així doncs, ha volgut deixar clar que enmolt pocscasos les cèl·lules mare s'extreuen directament de la medul·la òssia mitjançant la coneguda tècnica de la punció i que, en el 80% dels casos, la donació es fa a través d'una extracció regular de sang, després que el donant hagi rebut l'administració de 4 o 5 injeccions subcutànies d'uns agents anomenats "factors de creixement". "Sembla que parlem d'una situació molt complicada i és un procés bastantfàcil", ha assegurat.

Tothom qui es vulgui convertir en donant haurà de signar el consentiment informat. En unes setmanes, si tot és conforme i el primertiratgede sang és compatible, rebrà unSMSque confirmarà la inscripció com a donant. Tots els processos de donacions es portaran a terme a l'Hospital Cínic o Hospital Sant Pau de Barcelona. Un cop feta la donació, aquesta entrarà a formar part del Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) i estarà disponible per a qualsevol pacient del món.

Elpròxim 14de juny, Dia mundial del donant, es podrà dur a terme també el registre en una taula que habilitarà el personal delSAASa la Sala Àgora d'Andorra la Vellad'11ha14hi de16ha20h.

tracking