x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
inversió estrangera

Canvi del pla urbanístic per Grifols

Ordino haurà de fer una modificació al POUP perquè als terreny on s’ha d’instal·lar la farmacèutica hi ha actualment un vial
Els terrenys on s'ha de construir l'edifici de la farmacèutica Grifols i una simulació de l'interior.

Ordino ha de modificar el pla urbanístic per Grifols

Els terrenys on s'ha de construir l'edifici de la farmacèutica Grifols i una simulació de l'interior.

Fernando Galindo
Actualitzada 09/06/2021 a les 12:07
El comú d’Ordino haurà de modificar el pla d’ordenació i urbanisme (POUP) perquè la farmacèutica Grifols pugui instal·lar-se als terrenys del Prat de la Farga de Casa Rossell. Segons ha pogut saber el Diari, en el POUP vigent consta que a la zona en qüestió hi ha d’anar un vial per donar accés a unes propietats properes, fet que impedeix que s’hi pugui construir l’edifici de l’empresa multinacional.

El canvi no té complicació però sí que requereix de seguir uns protocols i uns terminis, ja que un cop feta la modificació ha de passar per exposició pública i deixar un període per a al·legacions. Quan el pla urbanístic sigui adient, el Govern podrà fer la cessió de terreny públic a la companyia catalana. Abans, però, caldrà passar pel Consell General. Així ho marca la recent modificació del Codi de l’administració que precisament s’ha canviat per facilitar l’entrada de la farmacèutica. En concret, els grups parlamentaris van acordar que la cessió d’un bé titularitat de l’executiu ha de rebre l’autorització de la cambra parlamentària. L’acord amb Grifols, per tant, necessitarà l’aprovació del Consell General.

EL TEMPS JUST
La qüestió no passa de ser un entrebanc administratiu. El problema, però, és que els temps marcats per l’empresa multinacional són justos. En principi, el Govern té marge per fer la cessió de ter­reny fins al setembre vinent, moment en què signaria l’acord amb Grifols. El temps hàbil per fer el canvi del POUP i després per votar la cessió de terreny al Consell General és redueix, però, perquè a mitjan juliol la cambra legislativa està en període fora de sessions.


Dit d’una altra manera, si la cessió de terreny del Prat de la Farga de Casa Rossell no entra al Consell General abans del 15 de juliol –just tenint en compte que primer s’ha de fer la modificació del POUP– caldrà que s’habiliti una sessió parlamentària fora del període habitual, fet que requerirà el vistiplau dels grups de l’oposició. En cas que no es faci, l’aprovació s’hauria de fer a partir del 9 de setembre, quan la cambra torni a estar operativa després de les vacances d’estiu. En aquest cas, els terminis serien justos però encara dins del marge marcat per Grifols.


La notícia arriba just abans de la celebració, aquesta nit, de la reunió informativa que es farà al Centre de Congressos d’Ordino. El cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, explicaran a la ciutadania els detalls del projecte i respondran a les preguntes que facin tant els residents a la parròquia que vagin presencialment a la reunió com les que s’hagin fet arribar a través del correu electrònic visc@govern.ad. La reunió també es podrà seguir de manera telemàtica a través del canal de YouTube del Govern i a DiariTV, la televisió del Diari d’Andorra.

 
UN CENTRE SENSE "MANIPULACIONS GENÈTIQUES A VIRUS I BACTERIS"
El centre de recerca de Grifols “no s’usarà per fer manipulacions genètiques sobre virus i bacteris, ni tindrem virus ni bacteris diferents als que causen malalties comunes en humans. En cap cas serà un laboratori P4 com el de Wuhan”. Aquesta és una de les respostes del ministre de Salut, Joan Marínez Benazet, a l’entrevista publicada dissabte al diari La Dépêche du Midi. Una entrevista en què el ministre recorda que els projectes que acollirà el centre hauran de ser seleccionats per un comitè científic i que la meitat dels seus membres seran anomenats pel Govern.

El ministre també assegura que no es farà res que no estigui permès a la legislació europea i que a la part que es classificarà com a P3 només s’investigarà sobre patògens habituals.
 
DUBTES SOBRE LA SEGURETAT
Víctor González - Ordino
El projecte del centre d’investigació que Grifols vol instal·lar a Ordino ha generat molt d’interès i expectació, però també dubtes. I una de les incerteses que més apareixen en les converses que el Diari va mantenir ahir amb veïns de la parròquia és quin grau de seguretat tindran els futurs laboratoris de la farmacèutica.

Josep Duró, empresari i excònsol d’Ordino, va afirmar ahir al Diari que la reunió de poble sobre Grifols que tindrà lloc avui al vespre al Centre de Congressos d’Ordino, el Govern hauria de fer un esforç per esvair els dubtes sobre la seguretat de les instal·lacions. Duró va recordar que aquesta qüestió és “molt sensible”, i encara més, va afegir, “en un moment en què comencem a sortir de la pandèmia”. Cal recordar que la trobada amb els veïns la portaran a terme el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés. Tot i que molts ordinencs asseguren que el projecte de la farmacèutica és positiu perquè portarà inversions, llocs de treball i gent nova a la parròquia, també n’hi ha que acusen el Govern de manca de transparència. “No han explicat bé les conseqüències d’instal·lar un laboratori com aquest”, va criticar una veïna que va voler mantenir l’anonimat.
Etiquetes
Veure’n més
34
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts