intervenció a nueva economía fórum

Espot assegura que Andorra “no fa vestits a mida” per atreure inversió forana

Recorda que Espanya “ha dit alt i clar” que el Principat “és un país complidor”

Espot assegura que Andorra “no fa vestits a mida” per atreure inversió forana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va defensar ahir el sistema fiscal andorrà i va lamentar, de nou, l’etiqueta de paradís fiscal que des d’alguns sectors encara es posa al Principat. “Andorra no és un paradís fiscal, si ho fos estaria a les llistes de l’OCDE i de la Unió Europea. Cap organisme o país seriós ens en considera”, va dir Espot en una conferència telemàtica organitzada per Nueva Economía Fórum, una entitat espa­nyola de caràcter privat i independent que té l’objectiu de promoure el debat i el diàleg a través de l’organització de fòrums i conferències.

Preguntat per si el Principat havia donat avantatges especials al jugador de l’FC Barcelona Leo Messi per invertir a Andorra o perquè youtubers, ciclistes professionals i pilots de MotoGP espanyols hagin canviat la seva residència al Principat, Espot va ser molt contundent. “Andorra no fa vestits a mida. Té una normativa que s’aplica igual a tothom, es digui Leo Messi o no, siguin youtubers, siguin espanyols o siguin francesos”, va assenyalar.

Qüestionat per si el Principat i Espanya haurien de pactar perquè no hi hagués frau fiscal, el líder de l’executiu va recordar que ja hi ha un conveni de no doble imposició i que aquest s’esta complint. “Andorra no necessita pactar amb Espanya perquè no hi ha frau fiscal. És més, Espanya ja ha dit alt clar que som un país complidor”, va indicar, per afegir que “si ens considerés un país no homologat fiscalment, que no lluita contra el blanqueig i que no dona la informació que se li demana, no hi hauria un CDI amb Espanya”.

D’altra banda, Espot es va mostrar optimista respecte a la recuperació de l’economia després de la pandèmia de coronavirus. “Albirem un estiu i una temporada d’hivern amb molt d’optimisme, ja que de les dificultats se n’han d’extreure oportunitats”, va dir, abans d’admetre que “determinat model turístic està esgotat”.

CAP OPINIÓ SOBRE ELS INDULTS ALS PRESOS POLÍTICS NI D'UN REFERÈNDUM A CATALUNYA

“A mi, com cap de Govern d’Andorra, no em correspon opinar sobre la política interna d’un altre Estat. No ho hem fet mai.” Aquesta va ser la resposta d’Espot a la pregunta sobre els indults als presos polítics catalans, la taula de negociació entre els governs de Madrid i Barcelona, i si “es pot evitar” un referèndum d’independència que el moderador de la conferència, José Luis Rodríguez, va fer al cap de Govern. “Quan hi va haver la declaració unilateral d’independència, Andorra no va reconèixer la independència de Catalunya”, va recordar, per afegir que “en les nostres manifestacions sempre hem dit que hem tingut i tenim excel·lents relacions bilaterals amb Espanya i una excel·lent relació de veïnatge amb Catalunya”. Després d’insistir en la voluntat d’Andorra de continuar mantenint les “excel·lents relacions” bilaterals amb Espanya i de bon veïnatge amb Catalu­nya, Xavier Espot va recordar que des del Principat es va animar les dues parts en conflicte “a intentar dialogar, parlar i debatre els problemes de forma pacífica i a intentar arribar a una entesa”. I ara, “nosaltres continuem mantenint-nos en aquesta mateixa línia”.

tracking