Les vacunes Pfizer seran per a joves de 16 a 30 anys

Martínez Benazet anuncia que els fàrmacs que enviarà Espanya es començaran a administrar la setmana vinent

Sanitàries preparant dosis de Pfizer al centre de vacunació de la plaça de braus

Sanitàries preparant dosis de Pfizer al centre de vacunació de la plaça de brausFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Salut ha decidit reservar les vacunes Pfizer per a la població més jove perquè es considera que poden ser els que tenen més risc de patir els efectes adversos que forma molt inusual pot provocar el fàrmac d'AstraZeneca, segons ha afimat Joan Martínez Benazet en la compareixença d'actualització de dades sanitàries. El ministre ha anunciat que les dosis que subministrarà Espanya de Pfizer la setmana vinent es començaran a posar a joves a partir de 16 anys i fins arribar a la franja de 28-30 anys i ha convidat totes les persones d'aquesta edat que no s'hagin inscrit en la plataforma a fer-ho ja perquè de seguida seran convocats a immunitzar-se. El registre acumulava ahir al vespre 44.825 apuntats.

El doctor Federico Martinón contractat pel Govern per assessorar en l'estratègia de vacunació ha comparegut telemàticament des de Galícia i ha remarcat que reservar aquests dosis de Pfizer per al sector més jove de vacunables "sembla una decisió encertada" ara que ja hi ha prop del 50% de cobertura d'immunització" perquè les decisions han d'anar adaptant-se en funció dels fàrmacs disponibles i del volum de vacunats. L'expert gallec ha manifestat que el més important és "que tots ens vacunem el més aviat possible" i que el vaccí es posa per criteris de "risc benefici individual" i els més beneficiats són les persones més grans per això es va prioritzar la seva vacunació. El professor ha afegit que quan hi ha cobertures més altes es poden tenir en compte altres aspectes com el que s'ha aplicat des del comitè tècnic i científic de Salut al qual ell assessora que ha considerat que com que s'ha detectat que el fàrmac d'AstraZeneca té un risc de generar efectes adversos que és molt baix però existent per a persones més joves "sembla raonable reservar per sobreprotegir la població aquestes vacunes de Pfizer".

Federico Martinón ha ressaltat que hi ha dades objectives que confirmen que les vacunes "funcionen i funcionen molt bé" i ha detallat que l'anàlisi de les dades de les primeres 250.000 persones que es van vacunar a Galícia demostra que hi ha un disminució del 100% del risc de mort o d'hospitalització per a les persones que han rebut la doble pauta del vaccí. I ha assegurat que en aquest moment ningú no pot predir si caldran més revacunacions i quan seran necessàries però que podria ser que s'hagin de posar dosis de reforç per les noves variants que es puguin desenvolupar amb l'evolució de la pandèmia.

39.482 dosis punxades

El ministre ha indicat que ahir es van posar 929 injeccions de primera dosi d'AstraZeneca del subministrament de França i algunes segones dosis i que els procés continuarà els propers dies. El Govern ha especificat que a partir de dilluns s'augmentarà de 6 a 10 taules de vacunació perquè es preveu convocar a unes 2.000 persones al dia entre les que rebran la primera punxada i la segona del vaccí. Per aquest augment del volum d'inoculació s'ha habilitat una altra zona d'espera d'observació després de rebre la injecció per evitar saturació dels espais en cap moment.

El total de segones dosis arriba avui a 10.936 i el de primeres ha pujat a 28.546. I el ministre de Salut ha comentat que finalment els 30.000 fàrmacs que enviarà Portugal també seran de la farmacèutica AstraZeneca i arribaran "els propers dies o setmanes" i ha remarcat que amb totes les unitats que hi haurà disponibles s'aniran vacunant per sota de 40 amb AstraZeneca i per sobre de 16 amb Pfizer fins que s'ajuntin les franges d'edat.

tracking