Intercanvi d'informació entre els dos països

Espanya exigeix el subsidi d'atur per a l'acord amb la UE

El govern veí afirma que la protecció dels desocupats és “insuficient”

Espanya exigeix el subsidi d'atur per a l'acord amb la UE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol i l’andorrà intercanvien informació des de fa mesos sobre els canvis en matèria de seguretat social que Andorra hauria d’assumir en el marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea, segons consta en un document al qual ha tingut accés el Diari. En l’informe, que data del novembre de l’any passat, Espanya pregunta directament al Principat per la creació d’un subsidi d’atur i afirma que l’actual prestació per desocupació involuntària que hi ha al país és “insuficient”. En concret, indica que tot i les negociacions amb Europa “es manté la mateixa situació en relació amb la protecció per desocupació dels residents espanyols que treballen a Andorra, considerant que fins que el país no estableixi el seu sistema de protecció per desocupació no serà suficient l’adopció del matrimoni comunitari dels reglaments de coordinació en matèria de Seguretat Social.

LA RESPOSTA

Al requeriment, Andorra respon, a data de 10 de febrer d’aquest any, que “desitja mantenir la seva ajuda per desocupació involuntària com una prestació assistencial” de manera que, segons argumenta, els reglaments europeus no li serien d’aplicació. Malgrat això, el Govern afirma que “entén i comparteix la preocupació d’Espanya amb relació a l’ajuda per desocupació involuntària respecte als treballadors residents que en perdre el seu lloc de treball abandonen el país”. En aquest sentit, afegeix, “està en curs la modelització de varis escenaris en els quals s’inclou, entre d’altres, la situació dels residents espanyols que abandonen Andorra sent beneficiaris d’una prestació per desocupació involuntària”. Dit d’una altra manera, el Govern analitza quina solució es podria trobar per a aquells residents que marxen del país perquè es queden sense feina. Amb tot, deixa clar que “l’objecte de la modelització és conèixer l’impacte econòmic dels diferents escenaris, per determinar la viabilitat dels canvis que es podrien arribar a promoure, tenint en compte la necessitat de mantenir la sostenibilitat del sistema”.

A més, l’executiu explica com funciona la prestació actual per desocupació involuntària que, efectivament, només es pot percebre en cas de tenir la residència permanent al Principat, entre d’altres requisits. També exposa que les persones que viuen al país però que no compleixen els requisits per a la prestació de desocupació poden demanar altres ajudes socials.

Així mateix, argumenta que els reglaments europeus tenen com a objecte coordinar els sistemes de seguretat social dels estats membres per facilitar la lliure circulació dels treballadors i com a tal cobreixen les prestacions per desocupació, però “no obliguen els estats a organitzar un sistema de seguretat de desocupació”. “En efecte, els reglaments de coordinació no obliguen els estats membres a introduir noves prestacions sinó, com el seu nom indica, a coordinar les existents”, remarca. A més, deixa clar que “els estats membres segueixen sent sobirans en la forma en què dissenyen la seva protecció social sempre que respectin, en particular, el principi de no discriminació i d’igualtat de tracte entre els treballadors estrangers i els nacionals, quant a les condicions de feina i als avantatges socials”. Una qüestió, assegura Andorra, que ja s’està aplicant, ja que “poden accedir a les prestacions socials en les mateixes condicions els nacionals i les persones titulars d’una autorització de residència i treball al Principat, amb independència de la seva nacionalitat”.

En el mateix document, Espa­nya també reitera el seu objectiu “d’establir condicions laborals justes per a tots els treballadors espanyols i les seves famílies que, de forma fixa o temporal, desenvolupen la seva activitat a Andorra, sobre la base del principi de reciprocitat de tracte i garantia dels drets dels treballadors” pel que fa als menors, hores extres, permisos de maternitat i paternitat, igualtat de tracte i protecció de la salut. El Govern respon amb una àmplia exposició de la normativa andorrana vigent en tots els punts sol·licitats per Espanya.

Una altra qüestió per la qual pregunta l’Estat veí del sud és “el reforç de la mobilitat laboral entre Espanya i Andorra donant suport a les empreses i els treballadors mitjançant serveis de mobilitat que habitualment es desenvolupen a través de la xarxa Eures, entre països comunitaris, com ara informació, orientació i suport en la intermediació laboral. Andorra respon que està analitzant el contingut del reglament competent.

CONVERSES

1. Espanya reclama un subsidi d’atur

El govern espanyol considera “insuficient” la protecció dels treballadors desocupats que té Andorra i reclama un subsidi d’atur per als nacionals espanyols que es queden sense feina i retornen al seu país d’origen.

2. Andorra defensa la prestació

El Govern defensa l’actual prestació per desocupació involuntària i assegura que els reglaments europeus no l’obliguen a crear una ajuda contributiva tal com demana Espanya.

3. Obert a estudiar canvis per a residents

Tot i la voluntat de mantenir la prestació actual per desocupació involuntària, el Govern afirma que s’estan estudiant diferents escenaris, entre els quals la situació dels espanyols que marxen del país sent beneficiaris de l’ajuda. L’objectiu és analitzar la viabilitat econòmica dels canvis “tenint en compte la necessitat de mantenir la sostenibilitat del sistema”.

4. Mantenir la sobirania sobre seguretat social

Segons el Govern, els estats membres segueixen sent sobirans per decidir les condicions de la seva seguretat social sempre que es respecti el principi de no discriminació i igualtat de tracte entre treballadors nacionals i estrangers. Una qüestió, remarca, que Andorra ja compleix.

tracking