'Cas Gao Ping'

Més de tres anys esperant el judici

Durant cinc cops s’ha intentat començar la vista oral i no ha estat possible gràcies a l’argúcia dels advocats defensors

Més de tres anys esperant el judiciFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

1.232 dies després. Tres anys, quatre mesos i setze dies des que la sala habilitada a Prada Casadet va acollir la primera vista relacionada amb la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA) –el 27 de gener del 2018–, i el judici previst avui a les nou del matí a la sala magna de la seu de la justícia ha tornat a ser ajornat. És el cinquè cop que s’intentava iniciar un judici on hi ha processades 24 persones que s’enfronten a un total de 144 anys de presó, 240 anys d’inhabilitació i 832 milions d’euros en sancions acusades de blanqueig de diner en el seu tipus qualificat, al ser els fets comesos en grup organitzat, en establiment bancari i de manera habitual.

L’estratègia de les defenses està clara: dilatar la vista. Recursos, revocacions, qüestions prèvies... Les defenses dels exresponsables de Banca Privada d’Andorra han activat tota la maquinària legal. La vista pel cas Gao Ping ajornada durant més d’un any haurà de seguir aturada encara quinze dies més, fins al 14 de juny, a l’espera que el Consell Superior de la Justícia es pronunciï sobre les peticions de revocació del fiscal general per part d’un dels advocats, acusat en el seu dia de fotografiar tres dels germans Pujol Ferrusola a la Batllia i absolt del delicte de vulneració de la intimitat.

Dilacions

Els lletrats han estat hàbils i han trobat en cada moment la fórmula per evitar reprendre la causa. El judici, que va arrencar el 15 de gener del 2018 i es va aturar cinc dies després per resoldre les qüestions prèvies, ha viscut dues suspensions més i dos ajornaments. La vista oral es va suspendre per segona vegada el 17 de setembre del 2018 després que l’advocat Josep Antoni Silvestre presentés una bateria de recusacions dels membres del tribunal. Reprès el 16 de setembre del 2019, la vista es va tornar a suspendre a l’espera que s’oficialitzessin els hereus d’una de les actores civils en el procés. Tot i que estava previst reiniciar el judici el 21 d’octubre d’aquell mateix any, Corts va decretar un nou ajornament per resoldre la demanda d’apartar de la causa el fiscal general, Alfons Alberca.

El 27 de gener del 2020 es va reprendre la vista per resoldre, aquest cop sí, les qüestions prèvies. Un cop dictada la sentència, el president de la sala, Enric Anglada, va suspendre la vista fins a la resolució per la justícia andorrana dels possibles recursos a la decisió de Corts de desestimar la majoria de les qüestions prèvies i deixar la resolució de la resta durant la vista oral.

L’abril passat, el Tribunal Constitucional va desestimar els dos recursos presentats, fet que va portar Corts a dictar per avui l’inici de la vista oral, fet que no tindrà lloc.

85 dies de sessions

El Tribunal de Corts ha programat un calendari de 85 sessions, amb quatre o tres jornades per setmana i de nou del matí a tres de la tarda. El judici se suspendrà des de l’última setmana del mes de juliol fins a la segona de setembre i quedarà vist per a sentència a final de desembre.

Tot està clar, menys que el dia 14 es pugui començar i que transcorri amb normalitat. Després de tot el que ha succeït qualsevol nova sorpresa serà vista com una normalitat. Es tracta de la causa primera, però en absolut és la més important de tot el que envolta les irregularitats a BPA.

LA CLAU DE L'AJORNAMENT HA ESTAT LA RECUSACIÓ CONTRA EL FISCAL GENERAL

Dijous passat, el Tribunal de Corts va informar els implicats que la represa del judici es mantenia a avui malgrat que diverses parts havien demanat que s’ajornés a l’espera de la celebració del judici al Tribunal Superior de la recusació realitzada contra Alberca que es durà a terme el 10 de juny. Finalment, però, Corts va comunicar divendres un nou ajornament, com a mínim fins al 14 de juny, en espera que el Consell Superior de la Justícia es pronunciï sobre les noves peticions de recusació del fiscal general. En cas que el Consell Superior accepti la recusació, la vista oral quedaria de nou suspesa sine die. En concret, es tracta d’una demanda feta per l’advocat Antoni Riestra, que té també el suport de dos dels processats en el cas BPA. Riestra al·lega que el fiscal general no pot actuar amb imparcialitat i demana que se l’aparti del cas. La petició té com a fonament el cas de la fotografia dels germans Pujol Ferrusola, en el qual el lletrat considera que Alberca l’ha perseguit sol·licitant que se’l condemnés a pena de presó i inhabilitació. Riestra recorda que el Superior va confirmar la seva absolució.

tracking