Sistema penitenciari

Les visites als presos podran recuperar-se a partir del juny

Govern espera a vacunar uns quinze reclusos per donar llum verda als vis-a-vis

Les visites als presos podran recuperar-se a partir del junyFERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre penitenciari de la Comella és un dels darrers espais que encara té importants restriccions a causa de la pandèmia. Una de les més rellevants és que, des que es va decretar l’alerta sanitària, els interns no han pogut tenir visites familiars, la qual cosa popularment es coneix com a vis-a-vis. Fonts de Govern van admetre que sí, que els protocols que el ministeri de Salut té establerts a la presó encara impedeixen aquesta pràctica i es deu al fet que, tot i que una part dels interns ja estan vacunats, per edat, encara en resta una franja important.

Aquesta situació, però, ja està en vies de solució i la prohibició de mantenir contacte físic amb persones de fora del centre penitenciari podria canviar a finals de juny. Segons van explicar les mateixes fonts governamentals, la voluntat de l’executiu és que, amb l’arribada de les dosis d’AstraZeneca provinents de França i que han de permetre reprendre la vacunació de primeres dosis a partir de dimecres, es pugui vaccinar una quinzena d’interns que es trobarien en la franja d’edat corresponent. Aquest fet permetria adquirir una immunitat de grup important i, en conseqüència, permetre el retorn de les visites familiars de caràcter presencial. Cal tenir en compte una salvetat, i és que des del dia que se’ls inoculi el vaccí d’AstraZeneca fins que s’adquireixi aquesta immunitat caldrà que passin fins a tres setmanes, i per aquest motiu, la data marcada a priori per canviar els protocols s’establiria per a finals del mes de juny.

La situació de no poder tenir les visites físiques dels familiars està causant un cert malestar entre els interns, ja que la situació ja fa més d’un any que s’allarga. Fons properes als agents penitenciaris van confirmar aquesta situació d’enuig entre els reclusos, ja que no comprenien que si una part d’ells ja estava vacunada, per què no s’autoritzaven les visites i es tornava a una certa normalitat, tal com passa en la resta del país.

No obstant això, les mateixes fonts van explicar al Diari que durant tot aquest any llarg de pandèmia, s’havien posat en marxa tots els mecanismes tecnològics perquè, en la mesura del possible, els interns poguessin mantenir el contacte amb els seus familiars, especialment amb videotrucades. Aquesta situació, però, ja no és suficient per als reus, que reclamen poder tornar a tenir contacte físic amb els seus éssers estimats i poder gaudir de flexibilització de mesures, en la mateixa línia en què avança el país i que, fins ara, ells no han vist a la presó de la Comella.

PRESOS VACUNATS FINS ALS 45 ANYS

El procés de vacunació a la presó no ha estat pas diferent que a la resta de la societat i actualment només hi ha vacunats els reclusos que compten amb més de 45 anys. Així ho va explicar la secretària d’estat de Salut, Helena Mas, en una compareixença que va fer el passat 26 d’abril, on va indicar la línia d’edat que s’havia marcat l’executiu a la Comella i que en la propera fase baixarà sensiblement.

tracking