Pendents de la UE per la mobilitat

Govern creu que un cop aprovat el procés per poder viatjar per Europa el certificat andorrà de vacunació estarà a punt i serà homologable

Pendents de la UE per la mobilitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“El Govern està fent tots els passos perquè un cop els països membres validin el procés [per viatjar sense restriccions per la Unió Europea (UE)], els certificats emesos per Andorra hi puguin estar inclosos i que la mobilitat dels nostres ciutadans sigui la més àmplia.” Aquesta va ser la resposta del portaveu de l’executiu, Eric Jover, preguntat ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres sobre la proposta feta per la Comissió Europea als estats membres perquè permetin l’entrada a tots els visitants, també per a viatges no essencials, no només a les persones que provenen de països amb bona situació epidemiològica, sinó també a totes aquelles que han rebut l’última dosi recomanada d’una vacuna autoritzada per la Unió Europea.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per la seva banda, va recordar que totes les dades personals relatives a la Covid-19 que estaran a l’abast dels ciutadans a través de l’aplicació en què està treballant el Govern i que es podran emetre en paper amb un codi QR “segueixen tots els indicadors de la Unió Europea, i seran homologables dins les seves fronteres”. Un fet que ha de facilitar que sigui reconegut pels estats membres de la UE.

Més llibertat amb la vacuna

Martínez Benazet, respecte a les mesures que es puguin adoptar des de Brussel·les, va indicar que independentment de tota la negociació del certificat verd i de la feina que es fa en el grup de treball transversal amb la Comissió Europea, “la tendència serà que les persones vacunades cada cop tindran més llibertat i podran traspassar les fronteres. Cada cop tindran més drets quant a la seva mobilitat”.

El ministre de Salut va insistir en el fet que la mobilitat cada cop s’anirà produint amb més intensitat, ja que l’ampliació de la mateixa per part dels diferents estats es basa en el criteri de seguretat respecte a la transmissió del virus. “Qualsevol persona vacunada correctament podrà moure’s per tots els països. Aquest serà el futur de la pandèmia quant a la mobilitat”, va sentenciar Martínez Benazet.

Suport d’Espanya

De mobilitat també va parlar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, qui a Madrid, en el marc de la fira Fitur, es va reunir amb la seva homòloga espanyola, Reyes Maroto, amb la qual va compartir la necessitat de rellançar el sector del turisme, sempre extremant les mesures de prevenció per evitar contagis. Ubach va exposar a la ministra espanyola l’aplicació andorrana que incorporarà les dades relacionades amb la Covid dels pacients i que podrà facilitar els moviments internacionals. En aquest sentit, Maroto va assegurar que Espanya donarà el suport per tal que l’adequació de l’aplicatiu andorrà s’esdevingui el més ràpid possible i seguint les normes que s’acordin des de la UE.

La ministra també va mantenir reunions bilaterals amb la secretària d’Estat de Turisme de Portugal, Rita Marques, i amb el secretari d’Estat de turisme de Croàcia, Tonči Glavina, als quals també va exposar l’aplicatiu i de qui va rebre un compromís similar al de la titular de Turisme espanyola.

GOVERN BAIXA AL 50% ELS AJUTS AL LLOGUER DE BARS I CAFETERIES

El consell de ministres va aprovar ahir que els bars i les cafeteries puguin acollir-se a un ajut màxim del 50% del lloguer i no del 75% com estava vigent fins ara per la millora de l’activitat econòmica per als negocis. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar en roda premsa que la disminució de beneficis anirà aplicant-se a tots els sectors per la recuperació de l’activitat que havia caigut per l’efecte de la pandèmia. El portaveu del Govern, Eric Jover, va remarcar que el canvi es fa perquè l’executiu ha de ponderar els esforços econòmics “perquè els recursos públics no són infinits” i s’han d’anar modulant les mesures de suport. I va indicar que es mantindran els ajuts fent “una feina de gestió eficient dels cabals públics i de suport a l’economia”. Jover també es va referir als ERTO que ja s’han endut uns 50 milions d’euros de l’Estat i que no es podran aplicar més enllà del 30 de juny, “però estem mirant les mesures d’acompanyament perquè d’un dia a l’altre” no s’acabarà el suport. El ministre va recalcar que per les xifres d’entrada de mercaderies, d’ocupació hotelera i de mobilitat “tot indica que la recuperació és molt ràpida”, com va succeir l’estiu passat, però va incidir que hi haurà ajudes per al teixit econòmic i els ciutadans que ho necessitin amb elements com els crèdits tous. D’altra banda, l’executiu sol·licitarà al Consell General l’ampliació fins a final de juny de la facultat de prendre mesures excepcionals restrictives associades a la pandèmia.

tracking