codi de procediment civil

L'increment de les taxes dificulta l'accés a la justícia

Els lletrats consideren que l’augment dels preus perjudicarà una part de la població i evitarà que faci ús d’un dret fonamental

L'increment de les taxes dificulta l'accés a la justíciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada en vigor del nou Codi de Procediment Civil, l’1 de maig passat, ja ha començat a generar incertesa entre els col·lectius professionals que l’han d’aplicar. D’aquesta manera, els advocats consideren que l’increment de les taxes judicials que s’inclou en la modificació de la llei posa traves als ciutadans per accedir a la justícia. “L’augment del preu limita el dret a la defensa, ja que la gent que no tingui els recursos per poder abonar l’import no tindrà accés a un dret bàsic com és la justícia”, va manifestar Sophie Bellocq, exdegana del Col·legi d’Advocats.

En la mateixa línia es va pronunciar la lletrada Judith Silvestre, qui va matisar que fins al moment la taxa més econòmica a l’hora de presentar una demanda se situava en sis euros i “ara l’han elevada a vint”. I va posar en relleu que “és injust” que, per exemple, una persona que demana 600.000 euros i una altra que en demani 1.800.000 “hagin de pagar la mateixa taxa de 500 euros”. Silvestre també va exposar que “en l’antic Codi la distribució de les taxes era més esglaonada i equitativa”.

A més, l’exdegà Francesc Badia va considerar que abans d’incrementar les taxes a les actuacions judicials “s’hauria d’haver augmentat el que es paga en altres qüestions”. Així doncs, va asseverar que la justícia és un dret fonamental que el Govern ha de garantir, i “l’encariment de les taxes no ajuda en aquesta missió”. Tanmateix, va apuntar que “en comparació amb altres països hem de reconèixer que els imports no són elevats”.

Encariment de les fotocòpies

L’aplicació del nou Codi també incorpora un increment del cost de les peticions de còpies simples fins a 0,35 cèntims per pàgina. Segons fonts pròximes al Col·legi d’Advocats, aquesta modificació no constava en les reunions que es van mantenir amb el Consell Superior de la Justícia i el ministre Josep Maria Rossell per treballar les millores judicials. “L’augment de les taxes és una qüestió que no figurava en l’esborrany que vam pactar durant la comissió per remodelar el Codi”, van indicar. I van posar en relleu que tots els col·lectius implicats “hem posat el crit al cel”, ja que suposa una càrrega molt important per als seus clients, “els quals no tenen la culpa que la sentència o el dossier tingui 30 o 200 pàgines”.

Altrament, els lletrats també van exposar que en el nou reglament hi ha diverses qüestions que els generen incertesa, com són la possibilitat de poder presentar escrits de forma telemàtica, quan “a hores d’ara no hi ha mecanismes suficients per fer-ho” i “encara no s’ha aprovat la llei d’accés electrònic a la justícia”. També van posar de manifest que el Consell Superior de la Justícia “no ha fet la seva feina” al·legant que la legislació indica que s’han de crear uns segells pel pagament de les taxes, “però s’hi neguen i ens fan fer transferències bancàries o pagar amb targeta directament a la Batllia”. D’aquesta manera, van destacar que aquest fet comporta una vulneració del dret a la privacitat dels clients i també dels advocats perquè “els justificants mostren les nostres dades personals”. Un altre ítem que els genera dubtes és el compliment per part de la Batllia dels terminis marcats a l’hora d’admetre o no les demandes presentades pels lletrats.

Amb tot, el col·lectiu de professionals afectats va asserir que tot i que tenen esperances en el bon funcionament del Codi, consideren que el reglament no ajudarà a eixugar el retard que acumula la justícia, tot posant en relleu que “la dilació ve causada pels procediments antics” i el nou reglament “no afecta les actuacions prèvies”.

Incerteses

1 Econòmic

Increment de les taxes judicials

Els lletrats consideren que l’increment de les taxes judicials per dur a terme tots els processos suposen un detriment perquè la població tingui accés al dret judicial.

2 Telecomunicacions

En espera de l’accés electrònic

Exposen que el nou Codi de Procediment Civil inclou articles que permeten entrar escrits de forma telemàtica, però apunten que no hi ha mecanismes per fer-ho i falta que s’aprovi la llei d’accés electrònic a la justícia.

3 Pagaments

Manca de protecció per als justiciables

El col·lectiu posa de manifest que el fet d’haver eliminat els segells de pagament i haver d’abonar els imports amb targeta o transferències comporta una vulneració dels drets dels clients i també dels advocats.

4 Venciment

Dubtes sobre com actuarà la batllia

Una altra de les qüestions que generen neguit entre el sector són els dubtes sobre el compliment dels terminis marcats per part de la Batllia a l’hora d’admetre o no les demandes presentades pels advocats.

tracking