jubilació

Els padrins i les persones amb discapacitats tindran veu al pacte per a les pensions

DA i PS troben un encaix perquè les associacions participin a la comissió però sense dret a vot

El reglament del Consell deixa les entitats fora de la comissióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General debatrà avui la proposta d'acord per al foment d’un pacte d'Estat per a la sostenibilitat de les pensions després que la setmana passada s'acordés ajornar la votació per poder treballar una esmena del PS. Entre d'altres qüestions, els socialdemòcrates volien modificar el text perquè més enllà dels ministres competents, dels consellers generals designats i els representants del consell d'administració de la CASS i del fons de reserva de jubilació, també poguessin participar en la comissió legislativa representants del Consell Econòmic i Social, un membre de la Federació de la Gent Gran i un per part de les associacions de persones amb diversitat funcional. Malgrat que en principi el Reglament del Consell no permet la participació d'associacions en les comissions, finalment s'ha trobat un encaix perquè padrins i persones amb discapacitat hi puguin tenir veu tot i que no tindran vot, igual que Govern i la CASS. El dret a vot quedarà restringit als consellers, tot i que en principi només caldrà votar les següents convocatòries. La resta de membres que no siguin consellers hi participarien amb caràcter permanent com a experts.

Un altre punt de discòrdia és, precisament, la fórmula per prendre els acords. El PS vol suprimir que s'hagi de fer per majoria simple, però DA recorda que el reglament obliga a fer constar de quina manera es prendran els acords. Així mateix, els demòcrates també volen acordar que es puguin adjuntar les gravacions de les reunions de treball que es realitzin sense que s'hagin de transcriure senceres per la dificultat i el gruix de treball que això representa.

Finalment, les dues formacions debatien sobre la calendarització. Per als socialdemòcrates, les dates que constaven en la proposta de pacte d'Estat són massa justes i per això proposen que el dictamen de la comissió d'estudi es pugui presentar a la Sindicatura, per tramitar-ne l'aprovació al Consell General, no més tard del 15 d'octubre. En el cas dels debats en el si del pacte d'Estat, que han de concloure amb la redacció d'un document contenint les mesures i els canvis en el model, proposen que es tanquin a final d'any. DA està d'acord a ser una mica flexibles amb les dates però el plantejament és que en el primer cas el dictamen sigui una realitat a final de setembre i en el segon, al novembre.

Si res no canvia, aquesta tarda serà aprovada la proposta de pacte d'Estat per treballar pel futur de les pensions amb el suport de totes les formacions parlamentàries.

tracking