La vacunació frena la pressió sanitària i 'controla' el virus

La pressió hospitalària ja és “mínima” i s’equipara al nivell del setembre

La vacunació frena la pressió sanitària i 'controla' el virusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des del setembre que l’hospital no tenia una xifra d’ingressats per Covid equiparable a la que hi havia ahir, de tres persones, de les quals dues a l’UCI (una d’intubada). Una pressió sanitària “mínima” que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va remarcar en una nova compareixença a la comissió legislativa de Sanitat, entre els diferents indicadors de l’impacte del virus que constaten la situació de control que hi ha, situant-se en el quadre de risc entre zero i u d’un màxim de quatre. I un escenari que Benazet atribueix a la vacunació, amb la immunització de les persones que, per edat, tenen més possibilitats d’acabar patint símptomes greus. Ja va destacar dilluns que l’última setmana només s’havia contagiat una persona major de 70 anys i ahir va afegir que la mitjana diària de contagiats majors de 50 és de dues i fa un mes era d’onze. De fet, la mitjana d’edat dels nous infectats és de menys de 30 anys, una dada que des del març del 2020 únicament s’havia donat a l’estiu. “Ho atribuïm als efectes de les vacunes”, recordant que amb la darrera remesa de vaccins s’han cobert les persones de fins a 43 anys.

Un total de 27.613 persones ja tenen una primera dosi, que significa el 41% de la població vacunable, els majors de 16 anys. El procés continuarà amb l’arribada de més vaccins que s’espera al juny: 24.000 via França (Moderna), 18.000 d’Espanya (Pfizer) i el ministre va avançar que Portugal en facilitaria prop de 10.000 més (AstraZeneca o Janssen). Un contingent suficient per inocular àmpliament més del 60% de la població i que, fins i tot, podria superar el 100% amb les de Covax pendents. El ministre va indicar que s’avaluarà com procedir si hi ha excedent de vaccins en funció de si es determina si cal revacunació o no i que, arribat el cas, en el marc de la iniciativa de l’OMS també està prevista la cessió a un país que les necessiti.

“Fidelització alta”

El ministre va celebrar la “fidelització alta” de la població a la vacunació. Ara mateix hi ha 43.297 inscrits (s’han d’afegir els 1.500 sanitaris, que han anat a banda) i es frega el 70% vacunable. El que no es planteja ara per ara és la vaccinació als menors de 16. Benazet va remarcar que molts epidemiòlegs apunten que amb el 60% de la població vacunada i havent protegit els majors de 50 anys “la malaltia es converteix en molt més lleu”. Tot i així, va recordar que el risc zero no existeix i que a Andorra s’han donat tres casos greus en persones joves durant la pandèmia, el darrer un pacient de 23 anys que “malauradament ha patit seqüeles greus”.

Interpel·lat sobre la variant índia, va assenyalar que –com ha succeït amb la resta– consideren que les vacunes funcionen tot emfatitzant que, a diferència de la grip, “les mutacions que fan són petites”. I relacionat sobre això, si caldrà revacunació o no com sí que que succeeix amb la grip, va assenyalar que “hem d’estar atents, hem de tenir capacitat de proveir-nos de vacunes però també he de dir que ningú no sap si ens haurem de revacunar ni quan”. El ministre va destacar que l’estratègia de vacunació seguida a Andorra –prioritzant per edat i vulnerabilitat– ha demostrat els resultats positius.

Ahir es van notificar 14 positius més i els casos actius van baixar fins als 208, nou menys que dilluns. El nombre de persones que han contret el virus és de 13.569 i 13.234 l’han superat.

REBAIXA LA TENSIÓ AMB ELS PSICÒLEGS

Després de criticar el Col·legi de Psicòlegs per no haver distribuït el conveni sobre el programa de salut mental als professionals associats, ahir Benazet va rebaixar el to i va voler destacar el paper que va tenir l’ens durant el confinament de la primera onada, atenent de manera altruista la població que patia algun trastorn per telèfon. El ministre va parlar de “petits malentesos que s’estan arreglant” i va augurar que el pla podrà posar-se en marxa els propers dies un cop els primers professionals comencin a rubricar el conveni. El col·legi va remarcar dilluns que havia demanat alguns canvis de caire tècnic.

HOMOLOGACIÓ DEL CERTIFICAT COVID

El ministre va assenyalar que un grup de treball està tractant amb la Comissió Europea i amb França, Espanya i Portugal l’homologació del certificat Covid que pugui emetre Andorra per als seus ciutadans i que no hi ha d’haver problemes perquè es doni i que la població es pugui moure lliurement per Europa quan, a més, els que estiguin vacunats ho estaran amb vials homologats per l’OMS i l’Agència Europea del Medicament. Va assenyalar que ara tot apunta que serà un escrit amb un codi QR i que també tenen el compromís d’Espanya, França i Portugal que reconeixeran el certificat andorrà fins que no hi hagi el de la UE.

tracking