Vaccins

Espanya planteja injectar Pfizer als vacunats amb AstraZeneca

Vacunes contra la Covid.de Biontech Pfizer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Sanitat espanyol planteja a les comunitats autònomes que injectin Pfizer a les persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca. Sanitat s’empara en els resultats de l’assaig clínic de l’Institut de Salut Carles III, anomenat estudi CombivacS, el qual va donar a conèixer ahir que la combinació dels sèrums d’AstraZeneca i de Pfizer atorga una alta immunitat. L’assaig va comptar amb la participació de 672 persones, a les quals se’ls va administrar la segona dosi del vaccí de la farmacèutica estatunidenca per comprovar quina era la seva resposta immunitària i els efectes secundaris que podia provocar aquesta combinació de fàrmacs.

L’estudi, en el qual han participat cinc hospitals de Madrid, Bilbao i Barcelona, conclou que les afectacions són lleus i molt similars a les que produeixen amb una segona dosi d’AstraZeneca i que la protecció que confereix una segona injecció de Pfizer pot ser fins i tot major: els anticossos neutralitzadors, els que protegeixen el cos enfront del coronavirus, es multipliquen per set, mentre en els assajos de dues dosis del mateix fàrmac eren de tres vegades més.

Aquest és l’estudi que estava esperant el ministeri de Sanitat del país veí del sud per determinar què fer amb el grup de treballadors essencials (docents, militars, personal d’emergències, policies, entre altres) que havien rebut una dosi del vaccí d’Oxford i es van quedar sense la segona després que, el 7 d’abril, es decidís parar la vacunació a persones menors de 60 anys pels efectes vinculats al fàrmac: uns trombes molt infreqüents, però potencialment mortals, que eren més comuns (encara que també molt rars) en persones més joves. El pròxim pas és que les autoritats espanyoles preguin una decisió sobre la vacunació a aquest col·lectiu, la qual es va debatre ahir durant la reunió de la comissió de la Salut Pública.

Espanya planteja injectar Pfizer als vacunats amb AstraZeneca

tracking